József napja van. | 2024.03.19

Zsidó apja lehetett Joseph Goebbels feleségének

2016-08-21 19:21:00

 

Zsidó apja lehetett Joseph Goebbels náci propagandaminiszter feleségének, akit "árja" mintaanyaként mutatott be a német nemzetiszocialista rendszer médiája - írta hétvégi számában a Bild című német lap egy új levéltári forrásra hivatkozva.

 

    A lap szerint a berlini tartományi levéltárban rábukkantak Richard Friedländer zsidó üzletember lakcímbejelentő lapjára, amelyen a többi között az áll, hogy van egy vér szerinti lánya, méghozzá "Magdalena, született 1901. november 11-én, vallása: katolikus".
    Magdalena a későbbi Magda Goebbels lehet, akiről eddig a születési bizonyítványa alapján azt lehetett tudni, hogy házasságon kívüliként született a Friedländer-féle lakcímbejelentő lapon jelzett napon, és élete első éveiben a nevelőapja Oskar Ritschel, édesanyja élettársa volt. Az édesapa neve nem szerepel a születési bizonyítványon.
    Az édesanya - Auguste - és Oskar Ritschel kapcsolata csak néhány évig tartott. Aztán Auguste 1908-ban összeházasodott Richard Friedländerrel. Azt nem tudni, hogy mióta ismerték egymást.
    Az új levéltári forrás szerint meglehet, hogy házasságuk előtt legkevesebb hét évvel is volt már kapcsolatuk, és ebből született a későbbi Magda Goebbels. 
    Az biztos, hogy Joseph Goebbels 1934-ben egy naplóbejegyzésében azt írta: "szörnyű dolgot tudtam meg Magdától", amelynek következtében lélekben, "belül elváltunk" - mondta a Bildnek Oliver Hilmes történész, a korszak kutatója, rámutatva, hogy Joseph Goebbels előző kapcsolata a "faji kérdés" miatt ment tönkre.
    A harmadik birodalom főpropagandistája által irányított német sajtó Magda Goebbelst rendszerint a férje és hat szőke kisgyermekük társaságában jelenítette meg, azt sugallva, hogy Goebbelsék az "árja mintacsalád".
    A propagandaminiszter és felesége 1945 május. 1-jén, Berlin szovjet ostroma közben megölték valamennyi gyermeküket, majd öngyilkosságot követtek el.