Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2016-08-21 18:07:00

 

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Kelet-európai-síkság, illetve a mediterrán térség időjárását anticiklon alakítja. Ennek köszönhetően ezeken a területeken jobbára napos idő van, a hőmérséklet csúcsértéke pedig 25, Dél-Európában 30 fok fölé emelkedik. Az Ural előterében egy hidegfront húzódik, ez előtt erőteljesebb a déli áramlás, amely meleg levegőt hoz, és a Volga alsó szakaszán, Dél-Oroszországban 38, 40 fokot is mérnek. Változékonyabb az idő Skandinávia északi részén, ahol ciklon örvénylik, és sokfelé esik az eső, délután pedig 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Ugyancsak ciklon helyezkedik el az Északi-tenger felett emiatt a Brit-szigeteken, Németországban, Dániában és a Németalföldön is borongós, csapadékos, szeles idő van. Ennek ellenére a legtöbb helyen 21, 25 fokot mérnek a legmelegebb órákban, csak a tartósan csapadékos tájakon, illetve Írországban van ennél hűvösebb. Az ehhez a légörvényhez tartozó hidegfront hétfő estig át is vonul a Kárpát-medencén, ezért nálunk is megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható csapadék is.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, estig szórványosan, éjszaka többfelé alakul ki zápor, zivatar. Hétfőn napközben erősen felhős vagy borult idő várható, az Alföld északi részén és a Nyugat-Dunántúlon lesz vékonyabb, időnként szakadozott a felhőzet. A középső és a keleti megyékben ismétlődő esőre, záporra, helyenként zivatarra kell számítani, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra, néhol felhőszakadásra van kilátás. A Nyugat-Dunántúlon hétfőn napközben jelentős eső már nem valószínű. A mindenütt északira, északnyugatira forduló szelet többfelé kísérik erős, a Dunántúlon és északkeleten néhol viharos széllökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 17, 23 fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén 25, 26 fok is lehet. A Szécsény-Budapest-Baja vonalban várható a leghűvösebb.