Emma napja van. | 2024.04.19

Szlovák állampolgárság - Lomnici: nyilvánvalóak a jogsértések

2016-08-21 17:19:00

 

Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke szerint Szlovákia nyilvánvaló jogsértéseket követ el: egyértelmű, hogy nemzetiségi alapon diszkriminálja a saját polgárait, ezt pedig nagyon nehéz szőnyeg alá söpörni a 21. századi Európában.

 

    Lomnici Zoltán ezt azzal kapcsolatban mondta az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában, hogy az Európai Parlament (EP) befogadta a Tamás Ilonka-ügyben több mint egy éve benyújtott petíciót, és megkezdték annak kivizsgálását.
    A felvidéki, 104 éves Tamás Ilonka hat évvel ezelőtt fordult az EMT elnökéhez, mivel Szlovákiában minden jogától megfosztották: törölték a lakcímnyilvántartásból, megvonták a választójogát és érvénytelenítették a személyi igazolványát. A magyar könnyített honosításra reagálva elfogadott szlovák jogszabály ugyanis kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi.
    Lomnici Zoltán az M1-en úgy fogalmazott: az egyik legsúlyosabb az, hogy Tamás Ilonka időközben elhunyt lányát előbb csak pénzért voltak hajlandóak gyógyítani, majd díjazás ellenében sem, vagyis a 21. században nemzetiségi alapon megtagadták az orvosi kezelést egy olyan embertől, aki egész életében Szlovákiában élt és ott fizetett járulékokat. Hozzátette: egyebek közt erre is szeretne majd hivatkozni Brüsszelben. 
    Az EMT elnöke arról is beszélt, hogy bár a tagság híve, nem működik most jól az unió, ha úgy meg lehet sérteni a normáit, hogy az semmiféle következménnyel nem jár.