József napja van. | 2024.03.19

Első alkalommal rendeztek palesztin-izraeli ostábla-bajnokságot Jeruzsálemben

2016-08-21 16:27:00

 

A béke és egymás megismerésének jegyében első alkalommal rendeztek nagyszabású ostábla-bajnokságot a Kelet és Nyugat-Jeruzsálem határvidékén lévő Bét Hanina nevű arab lakónegyedben mintegy százötven izraeli és palesztin résztvevővel - jelentette a Háárec című újság honlapja vasárnap.

 

    A helyiek által ses-besnek, magyarul ostáblának nevezett táblajáték első izraeli-palesztin bajnokságának kezdeményezői nem gondolják, hogy a közös játékkal sikerül megoldaniuk a palesztin-izraeli viszályt, de úgy vélik, hogy a közös játékban mindkét oldalon látni fogják, hogy az asztalok túloldalán is ugyanolyan emberek ülnek, mint ők maguk.
    A barátságos mérkőzés ötlete egy izraeli és palesztin énekes közösségtől származott, akik már öt éve találkoznak rendszeresen egymással a Csak énekelni nevű csoport keretében. Énekes estéik sikere nyomán határozták el, hogy megpróbálnak játszani is együtt, és természetesen a Közel-Keleten rendkívül népszerű ostáblát választották. 
    "Olyan játékot kerestünk, amely rákényszeríti az embereket arra, hogy leüljenek egymással szemben" - magyarázta Kamel Dzsabrin, a suafati menekülttábor egyik ifjúsági mozgalmának vezetője. 
    "Ettől nem találunk választ a politika kérdéseire. Egyelőre az emberek szintjén járunk, hogy embert lássanak a másik oldalon ülőkben is. Innen már könnyebb lesz eljutni a megegyezéshez is" - vélekedett Hedi Goldsmitt, egy izraeli kezdeményező.
    Az izraeli játékosok között feltűnően sok volt a fejükön kapedlit hordó vallásos fiatal. A palesztinok között ugyanakkor kirívóan sokan érkeztek a suafati menekülttáborból, Kelet-Jeruzsálem egyik legvisszamaradottabb, legszegényebb, és erőszak sújtotta lakónegyedéből. 
    A versenyt Mahmud Alreifai palesztin üzletember rendezte saját kertjében. Számára sem volt mindig nyilvánvaló a közeledés a városban élő izraeliek felé, ő ugyanis az Al-Aksza mecset egyik Kelet-Jeruzsálemben jól ismert prédikátorának a fia. 
    A csoport szervezői tíz nap múlva újabb rendezvényre készülnek, a nyugat-jeruzsálemi Talbia lakónegyed ostábla-bajnokságára, amelyen a tervek szerint részt vesz majd maga Reuven Rivlin államelnök, a negyed lakója is. 
    A bajnokságon váratlan eredmény született: noha a közkeletű felfogás szerint az arabok a jobbak ebben a tősgyökeres helyi játékban, ezúttal az izraeliek kerekedtek felül, és végül egy nyugat-jeruzsálemi zsidó fiatal vehette át a bajnoki címet.