Tivadar napja van. | 2024.04.20

Trócsányi: építő jellegű vitára van szükség a migráció hosszú távú kezeléséről

2016-08-19 18:05:00

 

Magyarország fontosnak tartja, hogy építő jellegű vita alakuljon ki a migráció távlati kezeléséről - közölte a magyar igazságügyi miniszter pénteken a szlovéniai Lendván, miután megbeszélést folytatott szlovén kollégájával.

 

    Trócsányi László a Goran Klemencic szlovén igazságügyi miniszterrel lezajlott találkozója utáni sajtótájékoztatón elmondta: a migráció kezelésével kapcsolatban mindkét országnak felelőssége van a schengeni szabályok betartásában is. 
    "Megoldásokat keresünk, de ehhez időre van szükség, bizalomra és egymás tapasztalatainak a megismerésére" - fogalmazott a magyar miniszter. 
    Közölte: az októberi magyarországi népszavazás "nem az európai uniós tagságunkról szól, hanem egy olyan kérdésről, ami a migrációt illeti".
    A muravidéki magyarság központjában tartott tárgyalás kapcsán Trócsányi László barátjának nevezte szlovén kollégáját, akivel nagyon tartalmas megbeszélést folytatott. 
    Magyarország számára rendkívül fontos a regionális együttműködés, a szomszédos országokkal való jó kapcsolat, "Közép-Európa hangjának hallatása" - tette hozzá.
    Emlékeztetett arra, hogy 2004 óta tagja Magyarország és Szlovénia is az Európai Uniónak, és ezzel kapcsolatban áttekintették, hogy az EU "mennyiben tudott segítséget nyújtani és mi mivel tudtunk hozzájárulni az európai egységhez". Természetesnek nevezte, hogy "egyes kérdésekben vannak viták", és ezek között említette a migrációs válságot, az Európai Unió ezzel kapcsolatos intézkedéseit, és tájékoztatta szlovén kollégáját az Európai Unió Bírósága előtt Magyarország által indított kvótaperről. 
    Trócsányi László kikérte tárgyalópartnerétől Szlovénia álláspontját az európai szabadalmi egyezménnyel, valamint az európai ügyészséggel kapcsolatban is, mondván, azok kapcsán "még sok vita lesz". 
    A tárgyalásokon a kisebbségek kérdéséről is szót ejtettek, amelynek kapcsán Trócsányi László elismeréssel szólt Szlovénia alkotmányáról és fontosabb jogszabályairól, illetve örömét fejezte ki, hogy új általános törvény készül a nemzetiségi kisebbségekkel kapcsolatban. Mindehhez hozzátette: Magyarország is mindent megtesz azért, hogy a szlovén közösség otthon érezze magát, és az anyaországgal a legszélesebb körű kapcsolatot tarthassa.
    Goran Klemencic a sajtótájékoztatón azt mondta: "politikai és jogi álláspontunk nem mindenben egyezik", de megpróbálunk közelíteni egymáshoz, és "érvekkel megindokolva, baráti légkörben próbálunk választ adni" a vitás kérdésekre. 
    "Kölcsönösen megbízunk egymásban, ami a mai időkben kulcsfontosságú" - jelezte.
    A Szlovéniában élő magyar nemzeti közösséget érintően megerősítette: Szlovénia elkötelezett abban, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogai minden területen érvényesüljenek. 
    A kormány és a magyar nemzetiség parlamenti képviselője, Göncz László mindebben konstruktívan együttműködik - tette hozzá Goran Klemencic, kiegészítve ezt azzal, hogy a két nemzeti kisebbség, a magyar és az olasz közösség jogait rögzítő új törvény tárgyalása már zárófejezetéhez érkezett.
    A két ország igazságügyi minisztereinek szlovéniai találkozóján elhangzott: a kétoldalú megbeszéléseket jövőre Budapesten folytatják. Ezen felül jövőre Hévíz ad otthon az osztrák, a szlovén és a magyar igazságügyi miniszter kétévente sorra kerülő találkozójának a Pannon Jogász Napok keretében, és ennek témája a bankok és a jog kérdésköre lesz.