Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Koalíciós vita kezdődhet a menekültekre vonatkozó szabályozások szigorításáról Ausztriában

2016-08-19 14:20:00

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

    Bécs, 2016. augusztus 19., péntek (MTI) - Koalíciós vita kezdődhet Ausztriában a menekültekre vonatkozó szabályozások szigorításáról a néppárti integrációs miniszter reformjavaslata nyomán - derül ki a kezdeményezéssel kapcsolatos reagálásokból.

    Sebastian Kurz külügy- és integrációért felelős miniszter javaslata szerint a munkanélküli menekülteket egyeurós órabérért közhasznú munkára köteleznék, német mintára hetente 15-30 órát dolgoznának. Amennyiben ezt megtagadják, kevesebb szociális ellátáshoz jutnának. A miniszter szerint így segítenék a menedékkérelemmel rendelkezők könnyebb elhelyezkedését. "A foglalkoztatás és nem a büntetés vagy kényszerítés a cél" - indokolta Kurz a közelmúltban ismertetett terveit.
    A javaslattervezet szerint csökkentenék a szociális segély összegét. A jelenlegi 840 euróról 560 euróra változtatnák a juttatás minimális értékét. Továbbá szankcionálnák, ha valaki nem vesz részt a nyelv- és értékkurzusokon, valamint szabályoznák a fátyolviselést és a közterületen folytatott Korán-osztogató akciókat is.
    A miniszter emlékeztetett: egy évvel ezelőtt számos lap még arról számolt be, hogy elsősorban magasan képzett menekültek érkeznek Ausztriába, azonban szerinte épp ellenkező a helyzet. "Főleg az afgánok között sok az írástudatlan, és éppen Afganisztánból jönnek a legtöbben az országba" - mondta Kurz.
    Jelenleg 25 ezer regisztrált munkanélküli menekült él Ausztriában, számuk havonta nagyjából ezerrel nő. A Die Presse című osztrák napilap pénteki kiadásának összegzése szerint ugyan ez a szám kevésnek tűnhet, de a 2015-ben érkezett mintegy 90 ezer menekült még a befogadóközpontokban várja kérelmének elbírálását, vagyis ők még nem jelentek meg az osztrák munkaerőpiacon. A legtöbbjük azonban képzetlen, és nem tud németül - olvasható a lapban.
    Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár ésszerűnek és szükségesnek nevezte a menekültekre vonatkozó szabályozás szigorítását.
    A nagyobbik koalíciós párt, a Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) konkrétumok hiányában egyelőre kivár a néppárti javaslatcsomag véleményezésével - közölte a párt igazgatója az Ö1 közszolgálati rádió pénteki műsorában. Georg Niedermühlbichler arról beszélt, hogy a menekültek foglalkoztatását alapvetően támogatja. Azonban mindezt kényszerítés nélkül tenné, és lehetőség szerint elkerülné, hogy az ausztriai munkaerőpiacot ellepje az olcsó munkaerő.
    Megemlítette azt is, hogy szerinte az elfátyolozás a nők elnyomásának jele, bár a burka betiltásának kihatásairól szívesen egyeztetne az érintettekkel is.
    Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) vezetője, Johannes Kopf szerint az egy euró órabérért végzett munka csupán azok számára opció, akiknek más lehetőségük nincs, hogy munkát kapjanak.
    A néppárti javaslat jelzésértékű - jelentette ki Thomas Langpaul az osztrák közszolgálati televízió (ORF) belpolitikai szerkesztőségének helyettes vezetője. Szerinte így próbálják elérni, hogy az ország a menekültek szemében kevésbé legyen vonzó. A lakosságnak pedig a tervezett intézkedés azt üzeni, hogy a politikai vezetés kezeli a menekültkérdést - vélte Langpaul.
    Tavaly az osztrák hatóságokhoz benyújtott menedékkérelmek száma mintegy 90 ezer volt, vagyis annyi, mint 2010 és 2014 között összesen. Becslések szerint nagyjából 35 ezren kapnak közülük menedékstátust. A menedékkérők többsége Afganisztánból és Szíriából származott, mintegy 30-30 százalékuk érkezett e két országból. Irakból a kérelmet benyújtók 15 százaléka jött az országba.
    Wolfgang Sobotka belügyminiszter az illegális gazdasági bevándorlók büntetőjogi felelősségre vonását szorgalmazta a héten. A néppárti miniszter tervei szerint szeptemberben átfogó biztonsági, idegenrendészeti és büntetőjogi törvénymódosításról szóló javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek.