Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új Credo-buszok prototípusai készülnek a Kratvex-Kühne csoportnál

2016-08-18 14:05:00

 

Tizenhárom méteres, nyújtott szóló buszok gyártását kezdi meg a Kravtex-Kühne cégcsoport, a nemzeti buszgyártási stratégia nyomán várható piaci lehetőségek reményében. Az új Credo buszok prototípusait idén decemberben, illetve jövő februárban mutatják be - tájékoztatta Szombath Imre, a Kühne Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese az MTI-t.

 

    Varga Mihály június 10-én, a Kravtex-Kühne cégcsoport mosonmagyaróvári telephelyén jelentette be, hogy a kormány véglegesítette a hazai buszgyártás megújítását célzó stratégiát, amely a következő három évben mintegy 30-35 milliárd forint támogatást igényel. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy évente 1000-1200 autóbuszra lenne szüksége a személyszállítási ágazatnak.
    Ehhez igazította kutatás-fejlesztési programját a csoport, és 2017 februárjáig három új típussal lép piacra - közölte Szombath Imre. Tapasztalataik szerint vidéken a városi és a helyközi csuklós buszok egyharmada feleslegessé vált a csökkenő utasszám miatt. Ezért szerinte több száz ilyen járművet lehetne lecserélni.
    Hozzátette: a cégcsoport új fejlesztésű városi és elővárosi buszai jelenthetnék az alternatívát. Ezek utaskapacitása nagyobb lesz, tömegük pedig egy tonnával könnyebb, mint a hasonló szóló buszoké.
    Az új fejlesztésű autóbuszok 75-80 százalékban magyarországi gyártásúak lesznek. A váz és a fém alkatrészek ezúttal is Mosonmagyaróváron készülnek, az összeszerelést Győrben végzik, a futóművek például a Rábától érkeznek majd, a sebességváltók egy része pedig Egerből, a ZF Hungária Kft.-től - részletezte a kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettes.
    Az új Credók piaci áráról elmondta, hogy a 12 méteres szóló buszokhoz képest csak kis mértékben lesz drágább. Egy új csuklós busz 80-90 millió forintba kerül, míg egy új szóló autóbusz nagyjából 60-70 millióba.
    A buszgyártási stratégia bejelenése óta 40-nel nőtt a foglalkoztatottak száma a cégcsoportnál. Jelenleg csaknem 500-an dolgoznak a magyar tulajdonú vállalkozások mosonmagyaróvári és győri telephelyén.
    A Kravtex-Kühne csoport konszolidált árbevétele tavaly elérte a 6,7 milliárd forintot.