Emma napja van. | 2024.04.19

Szerb katonai szóvivő: egy hónap alatt több mint háromezer illegális határsértőt lepleztek le a hatóságok

2016-08-18 11:52:00

Az utóbbi egy hónapban 3112 illegális határsértőt lepleztek le a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrözése során a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon, közülük 2529-en a járőrök láttán inkább visszafordultak, 583 migránst pedig elfogtak a hatóságok - közölte csütörtökön Jovan Krivokapic, a szerb védelmi minisztérium szóvivője a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

    Kifejtette, hogy a migránsok és az embercsempészek megpróbálnak elrejtőzni a hatóságok elől, és újabbnál újabb módszereket eszelnek ki, ezért a katonáknak és a rendőröknek is gyakran kell taktikát váltaniuk. A közös járőrözést gyalogosan és gépjárművekkel is végzik, és nemcsak a szűk határsávot ellenőrzik, hanem a határtól az ország belseje felé vezető utakat is. Többen próbálkoznak az erdőkön és a folyómedreken át is. "Az embercsempészek az összes útvonalat használják, és ahogyan mi megfigyeljük és leleplezzük őket és a felderítő embereiket, akik új útvonalakat keresnek, úgy ők is követnek és figyelnek minket" - fogalmazott Jovan Krivokapic. 
    Hozzáfűzte, hogy az embercsempészet nagyon vonzó "munka" lett Szerbiában, hiszen fejenként 800-1500 eurót is lehet rajta nyerni. Ugyanakkor a migránsokat embertelen körülmények között szállítják át a határon. Példaként említette, hogy öt nappal ezelőtt egy átlagos személygépjárműben 15 migránst és két embercsempészt lepleztek le, később pedig kiderült, ez csak egy felderítő csapat volt, amely egy nagyobb csoport migráns átszállítását készítette volna elő. 
    A legtöbb embercsempész szerb, főleg belgrádiakról van szó, de már pakisztáni, afgán és bolgár csempészeket is elfogtak - hangsúlyozta Krivokapic. Szervezett bandákról van szó, amelyek korábban máshogy dolgoztak, de július 22-e, a közös rendőri és katonai járőrözés megkezdése óta változtattak módszereiken, és a legtöbbször csak a szerb határig szállítják a migránsokat, majd elmagyarázzák nekik, hogyan tudnak átjutni, valamint figyelmeztetik őket, hogy ha rendőrt látnak, forduljanak vissza Macedónia vagy Bulgária felé. 
    A leleplezett migránsokat minden esetben a befogadóközpontokba szállítják. Főként férfiakról van szó, de nők és gyerekek is vannak közöttük - részletezte a szóvivő. 
    Szerbián tavaly több mint 700 ezer migráns haladt át. A hatóságok márciusban hivatalosan lezárták az úgynevezett balkáni útvonalat, ám a becslések szerint a nyugat-balkáni országon keresztül így is mintegy 200 ezren jutottak el az Európai Unióba az idén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó