Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kárpátaljai magyar és ruszin gyermekek táboroznak Ópusztaszeren

2016-08-17 07:11:11

 

Kárpátaljai magyar és ruszin gyermekek táboroznak Ópusztaszeren - erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

    Fülöp Attila elmondta: a Kárpátaljáról, Ungvár és Beregszász környékéről érkező magyar és ruszin, valamint magyarországi ruszin gyerekek részvételével megrendezett tábor - az egyházi kötődésen keresztül - a gyermekek nemzetiségi kultúrájának, identitásának megerősítéséről szól. Ez napjainkban a délről érkező idegen kultúra jelentette kihívás miatt is kiemelten fontos - tette hozzá.
    A helyettes államtitkár azt mondta: a ruszin a 2011-es népszámlálási adatok szerint - az államalkotó tizenhárom nemzetiség közül - a kisebbek közé tartozik, pár ezren vallják magukat annak. Ezzel együtt a magyar kormány mindent megad, hogy saját kultúrájukat, anyanyelvüket, sőt intézményrendszert is fenntarthassanak: Komlóskán például iskolájuk is van - emelte ki.
    Fülöp Attila szólt arról is, hogy míg 2010-ben a nemzetiségi területre közvetlenül 3,6 milliárd forint jutott, 2017-ben ez az összeg már 8,6 milliárd forint lesz.