Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-08-16 19:02:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Északnyugat-, illetve Északkelet-Európa fölött ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást. Arrafelé általában erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget nyugati területeitől a Brit-szigeteken át egészen az Alpokig anticiklon húzódik. Területén változóan felhős az ég, több órára kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Dél-Európa fölött jellegtelen a nyomási mező, általában kevés a felhő, de időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és helyi záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi részén 12 és 20, középen pedig 22 és 28 fok között változik. Melegebb van délen, illetve az Ural előterében, ahol többfelé 30, 37 fokot mérnek. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását jellegtelen nyomási mező, illetve egy közeledő magassági hidegörvény határozza meg.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------

    Eleinte változóan felhős lesz az ég, főként nyugaton alakulhat ki néhol zápor, zivatar. Estétől északnyugat, észak felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű záporeső, zivatar. Szerdán eleinte még sok lesz a felhő, és többfelé lehet zápor, zivatar, majd északnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, és elsősorban délen, délkeleten alakul ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak szerdán élénkül meg időnként az északnyugati szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21 és 27 fok között alakul.