Emma napja van. | 2024.04.19

Augusztus 20. - Viseletgyűjtemény-kiállítás és operaelőadás Tokajban

2016-08-16 17:06:00

A történelmi Magyarország női és férfi viseleteiből nyílik gyűjteményi kiállítás Tokajban, a Világörökségi Bormúzeumban augusztus 20-án, az ünnep előestéjén pedig a Zempléni Fesztivál keretében nagyszabású operaelőadást rendeznek a Fesztiválkatlanban.

    A Világörökségi Bormúzeum tájékoztatása szerint az államalapítás ünnepén nyíló időszaki kiállítás a történelmi Magyarország területéről összegyűjtött, hiteles és teljes mértékben eredeti viseleteket mutat be a látogatóknak.
    A tájegységenként, sok esetben falvanként is változó "viselni valókból" Mészáros Attila néprajzkutató magángyűjteménye révén 9 teljes rend - zoborvidéki, magyarbődi, rimóci, mezőkövesdi, kalocsai, krasznai, mérai, széki és moldvai - női és férfi ünnepi öltözék tekinthető meg a jövő év január elsejéig nyitva tartó tárlaton.
    A kiállítást Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptáncegyüttes elnöke nyitja meg, az eseményen Mészáros Attila gyűjteménytulajdonos viseletismertetést tart, és viseletfelvétel-bemutató is várja az érdeklődőket.
    A térség legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a 2500 néző befogadására alkalmas fesztiválkatlanban augusztus 19-én rendezik a jubileumi, 25. Zempléni Fesztivál egyik legnagyobb szabású rendezvényét. Gioachino Rossini kétfelvonásos operáját, A sevillai borbélyt a Magyar Állami Operaház szólistáival láthatja a közönség Káel Csaba rendezésében.