Auguszta napja van. | 2024.03.29

Aranyérmes a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó

2016-08-16 13:14:36

 

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján.

 

    Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen. Magyar egység 2004 és 2008 után harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon.
    A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét.
    A Rodrigo de Freitas Lagúnában gyakorlatilag szélcsendben, sima vízen kezdődhetett meg a magyarok számára legfontosabb keddi futam.   
    A rajttól a német Franziska Weber, Tina Dietze kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá mellettük az 5-ös pályán lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a 6-oson a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is "képbe kerültek". A végére öldöklő küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezéskor nem is tudták, hogy elsők lettek, illetve az látszott rajtuk, hogy mindent kiadtak magukból.
    "Biztos?" - kérdezte Szabó Gabriella, miután kiszálltak a hajóból, Kozák Danuta pedig a stégre ülve próbálta kifújni magát. Majd összeölelkeztek és fogadták a riválisok gratulációt.
    "Nem tudtuk, hogy győztünk-e, olyan kicsi volt a különbség." - nyilatkozott Szabó Gabriella. - Sejtettük, hogy ez lesz, két napja az utolsó húsz méterről beszélünk."
    Kozák Danuta, aki az elmúlt napokban betegséggel küszködött, azt mondta, a tegnap előtti "kemény éjszaka" volt: 
    "Az előfutam után Gabi hozott vissza a stégre, annyira nem voltam jól. De sikerült kialudnom magam, az orvos sokat segített, ugyan nem voltam még százszázalékos állapotban, de közel voltam hozzá." 
    Arra a kérdésre, hogy mit kíván a folytatásra magának és a négyesnek, Kozák Danuta így felelt:
    "Egészséget és ugyanezt a küzdőszellemet."
    Szabó másodszor, Kozák harmadszor bizonyult a legjobbnak olimpián.
    A páros a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte.
    A magyar sportolók eddig hat első, három második és négy harmadik helyet nyertek a riói olimpián.
    A végeredmény:
    női K-2 500 méter, olimpiai bajnok:
    -----------------------------------
   SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:43.687 p
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207