Andrea napja van. | 2024.04.18

Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzésekor

2016-08-16 10:32:43

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hiányosságokat tárt fel az állami tulajdonú Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ellenőrzésekor, egyebek között a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tulajdonosi joggyakorlásában, és a vagyongazdálkodásban - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

 

    Az ÁSZ 2012 és 2014 közötti időszakra ellenőrizte a miskolci OFA NKft.-t, amely az OFA Közalapítvány jogutódja és a Magyar Állam képviseletében az NGM alapította. A cég elsődlegesen munkaerőpiaci, felnőttképzési programokat indít. A társaság vagyonkezelési szerződésben rögzített állami vagyonnal az ellenőrzött időszakban nem rendelkezett, vagyona 2014-ben 22 milliárd 636 millió forint volt.
    A vizsgálat megállapította: a tulajdonosi jogot gyakorló NGM az állami vagyon értékének megőrzéséhez, gyarapításához, valamint a felelős vagyongazdálkodáshoz szükséges követelményeket meghatározta, de az OFA NKft.-vel megkötött támogatási szerződések ellentmondást tartalmaztak a támogatás felhasználására vonatkozóan. Az NGM-nek a 2014-es tőkeemeléshez kapcsolódó és vagyonváltozást eredményező döntései nem feleltek meg az MNV Zrt.-vel kötött megbízási szerződésben és az államháztartási törvényben foglaltaknak, mivel tőkeemelésre nem az MNV Zrt. útján került sor, hanem  az NGM saját forrásából valósította meg azt.
    Az OFA NKft. hiányosan alakította ki vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozását, számlarendje nem teljes körűen felelt meg a számviteli törvény előírásainak. A vizsgálat szerint a társaság a közhasznú feladat ellátására kötött támogatási szerződésekben foglaltakkal ellentétben a támogatásokat nem kizárólag működési célra használta fel.
    Az ellenőrzött időszakban az alapításkor átvett vagyon szabálytalan elszámolása következtében a társaság beszámolói nem a valós vagyoni állapotot tükrözték a 2012-2014 es évben, mivel a jegyzett tőke összegét 1 milliárd 436 millió forinttal alacsonyabb értéken mutatták ki. A könyvvizsgáló a beszámolókat ennek ellenére hitelesítő záradékkal látta el, és a felügyelőbizottság sem tett eleget a beszámolókra vonatkozó írásbeli jelentéstételi kötelezettségének.
    Az ÁSZ a társaság ügyvezetőjének 7, a nemzetgazdasági miniszternek 3 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - közölték.