Emma napja van. | 2024.04.19

Szíria - HRW: Jordániának bővítenie kellene az oktatás lehetőségét a szíriai menekült gyermekek számára

2016-08-16 11:16:00

 

Jordániának bővítenie kell az oktatás lehetőségét a 2016-2017-es tanévben a szíriai menekült gyermekek számára - állapította meg a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

 

    A dokumentum szerint tavaly az ENSZ jordániai menekültügyi ügynökségén regisztrált 226 ezer gyerek nagyjából egyharmada, több mint 80 ezer, hiányzott a helyi iskolarendszerből. A közel-keleti országban mintegy 650 ezer szíriait regisztrált a világszervezet, de a jordániai hatóságok szerint 1,5 millió a számuk. 
    A 97 oldalas, Féltjük jövőjüket, a szíriai menekült gyerekek előtt álló akadályok Jordániában című tanulmány beszámolt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Jordánia eddig tett a szíriai gyerekek beiskoláztatása érdekében. A helyi iskolarendszernek azonban már a szíriai menekültek érkezése előtt gondjai voltak az elegendő számú hely megteremtésével és az oktatás minőségével.
    Jelentésében a HRW kiemelte azokat az okokat, amelyek akadályozzák egyebek között a menekült gyermekek beiskoláztatását. Ezek egyike, hogy a menekültstátusért folyamodó szülőknek nincs munkavállalási engedélyük. Ez utóbbi hiánya vezet az elszegényedéshez, a gyerekmunkához, az iskolából való kimaradáshoz. Egy további rendelkezés is akadályozza beiskolázást, ugyanis az, aki három vagy több évig nem járt iskolába, többé nem is kerülhet be az iskola falai közé. 
    Ahogy a gyerekek egyre idősebbé válnak, úgy nehezedik egyre jobban rájuk a munkavállalás kényszere. Tavaly a 25 ezer középiskolás korú szíriai gyerek közül csupán 5500 vett részt az oktatásban. A képzés, az oktatás hiánya a felnőttkorba is elkíséri majd a felnövekvő generációkat, kedvezőtlenül befolyásolva megélhetésüket, sorsuk alakulását - figyelmeztetett tanulmányában a New York-i székhelyű szervezet.
    A gyerekmunkások száma négy-ötszörösére nőtt a szíriai gyerekek körében Jordániában. A megkérdezett gyerekek túlmunkára, veszélyes munkakörülményekre panaszkodtak, amelyek nemcsak a nemzetközi, hanem a jordániai munkaügyi törvényeket is sértik.
    A tanulmányban felhívták a figyelmet arra tényre is, hogy a gyermekházasságok aránya a szíriai menekültek körében a korábbi 12 százalékról 32-re emelkedett 2011 óta Jordániában.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó