Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-08-15 14:05:20

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 Várható időjárás az ország területén kedd estig

    Hétfőn egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul dél, délkelet felé, emellett az ország túlnyomó részén hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Estig szórványosan várható zápor, zivatar, de az ország déli harmadán csak elvétve eshet. Éjszaka azonban már főként a déli tájakon kell többfelé záporra, zivatarra számítani. A zivatarokat jégeső és viharos széllökések a Nyugat-Dunántúlon és az Alföld keleti, északkeleti részében kísérhetik. Hajnalban a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység területén foltokban köd képződhet. Kedden a változóan felhős ég mellett ismét számíthatunk több-kevesebb napsütésre, napközben helyenként kisebb zápor is előfordulhat, délután azonban főként a Dunántúl nyugati, délnyugati területein már zivatar is kialakulhat. Hétfő estig az északnyugati szelet még kísérhetik helyenként élénk széllökések, egyébként jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.
    
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között várható, de északon a völgyekben 8, 11 fok is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 28 fok között alakul.


    Időjárási helyzet Európában

    A mediterrán térségben hamisítatlan nyári idő van, jellemzően derült az ég, és a hőmérséklet is a megszokottak szerint alakul; Spanyolországban általában 32, 38, Dél-Franciaországban 32, 35, másutt 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Európa legmelegebb vidéke azonban ennél sokkal keletebbre van, ugyanis a Kaszpi-tenger nyugati partvidékén 37, 43 fokig emelkedik napközben a hőmérséklet, de az Ural előterében is 33, 35 fokot mérnek. Ennek a hőségnek az az oka, hogy a Finnország és a Kelet-európai-síkság felett örvénylő többközéppontú ciklon előoldalán rendkívül meleg, száraz levegő áramlik kontinensünk keleti határvidékére. Eközben az előbb említett területeken többnyire felhős, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő jellemző, helyenként tartós eső is előfordul, és a hőmérséklet is már-már az őszt idézi; a Donyeck-Moszkva-Arhangelszk vonal környezetében helyenként csak 14, 15 fokot mérnek a délutáni órákban. Kedd estig a Kárpát-medence fölé továbbra is az ilyenkor megszokottnál néhány fokkal hűvösebb levegő áramlik, de kedden már kevesebb helyen lehet csapadék.