Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint négyszáz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

2016-08-15 08:43:00

 Magyarország területére 410-en próbáltak meg illegálisan bejutni péntektől vasárnapig a magyar-szerb határon. A rendőrök és a katonák 255 ember illegális belépését akadályozták meg az ország területére, 155 embert pedig feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

    A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 47, szombaton nyolc, vasárnap száz migránst tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. 
    A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
    Magyarország területén a hétvégén 13 határsértőt fogtak el a rendőrök, hét ember ellen közokirat-hamisítás, egy ember ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.