Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bronzérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat

2016-08-15 06:19:02

 

Bronzérmet nyert a magyar férfi párbajtőr-válogatott vasárnap, a riói olimpia vívóversenyeinek utolsó napján.

 

    A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapat a tavaly világbajnoki ezüstérmes dél-koreaiak 45-42-es legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol a világranglistát vezető, címvédő franciáktól 45-40-re kikapott. A harmadik helyért rendezett mérkőzésen a vb-címvédő ukránokkal vívott és nyert 39-37-re.
    Elsőként Rédli Dmitro Karjusenkóval, majd Imre Bogdan Nyikisinnel 0-0-t vívott, passzivitás miatt mindkét asszó egy perc után véget ért. Ezután Boczkó helyén a tartalék Somfai kezdett, aki a harmadik párban először lépett pástra az olimpián, mivel egyéniben nem indult. Ebben a párharcban volt egy együttes találat, amit Somfai egylámpás tusa követett.
    Imre következett Karjusenkóval, itt már aktívan vívott mindkét fél, de a magyar volt pontosabb. Elhúzott 8-4-re, amikor Karjusenko megállt és a csuklóját fájlalta. Ápolás után a tartalék Makszim Hvoroszt állt a helyére, aki a maradék időben egy tust adott. A folytatásban Rédli 1-0-ra verte Herejt, Somfai pedig 4-3-ra kikapott Nyikisintől, majd Imre 12-11-re egy mozgalmas asszóban Herejtől úgy, hogy menet közben öt tusra növelte a magyar csapat előnyét, a végén viszont ő kapott sorozatban találatokat.
    Utolsó előttiként Somfai vívott Hvoroszttal, mégpedig eredményesen, szép tusokkal 6-3-ra verte ellenfelét, ezzel öt találatra hízott a különbség.
    Kilencedikként Rédli és Nyikisin ment fel a pástra. Eleinte a magyar párbajtőröző védekezett hatékonyan, 34-25-re elhúzott, majd a vége felé az ukrán mindent egy lapra feltéve rohamozott és sorozatban adta a tusokat. Hét másodperccel a vége előtt 37-36 volt az állás. Ekkor azonban Rédli váratlanul belépett Nyikisin támadásába és látványosan megszúrta őt, ezzel eldöntötte a mérkőzést.
    A párbajtőrcsapat a magyar riói küldöttség 12. érmét - a negyedik bronzot - szerezte.

    Eredmények:
    negyeddöntő:
Franciaország-Venezuela 45-29
Magyarország-Koreai Köztársaság 45-42
Olaszország-Svájc 45-32
Ukrajna-Oroszország 45-32
    elődöntő:
Olaszország-Ukrajna 45-33
Franciaország-Magyarország 45-40
    a 3.helyért:
Magyarország-Ukrajna 39-37
    döntő:
Franciaország-Olaszország 45-31

    A végeredmény:
    férfi párbajtőr csapatverseny, olimpiai bajnok:
    -------------------------------------------------
   Franciaország (Yannick Borel, Gauthier Grumier, Daniel Jerent, Jean-Michel Lucenay)
2. Olaszország (Marco Fichera, Paolo Pizzo, Enrico Garozzo, Andrea Santarelli)
3. MAGYARORSZÁG (BOCZKÓ GÁBOR, IMRE GÉZA, RÉDLI ANDRÁS, SOMFAI PÉTER)