Gedeon napja van. | 2024.03.28

A wisconsini kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését Milwaukee városában az erőszak megfékezésére 

2016-08-15 06:18:07

A wisconsini kormányzó, Scott Walker elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését Milwaukee városában, az Egyesült Államokban az erőszak megfékezésére. 

    Wisconsin állam legnagyobb városában, Milwaukeeben szombatról vasárnapra virradóra harapódzott el az erőszak, miután a rendőrök - üldözés után - agyonlőttek egy 23 éves fegyveres férfit. A férfit útellenőrzés során állították meg; kiszállt az autóból, futásnak eredt, de elővette a kézifegyverét is és többszöri felszólításra sem állt meg. Később kiderült: a fegyvere töltve volt és kibiztosította. 
    Tom Barrett polgármester ugyan azonnal ígéretet tett arra, hogy az ügyet haladéktalanul kivizsgálják, ám abban a negyedben, ahol a lövés eldördült, a helyzet gyorsan alakult kaotikusból erőszakossá. Tiltakozók százai lepték el az utcákat, és a káosz gyorsan vandalizmusba fordult. A tüntetők autókat gyújtottak fel és üzletek ablakait törték be, megrongálták a közvilágítást, benzinállomást gyújtottak fel, rendőrautókat gyújtottak fel, rendőröket dobáltak téglákkal. A közösségi médiában megjelent képek és videók tanúsága szerint egyesek fosztogatásokba is kezdtek. Egy rendőrt, akit a fején talált el a tégla, kórházba kellett vinni. 
    David Clarke seriff, miután tárgyalt Scott Walker kormányzóval és Donald Dunbarrel, a wisconsini Nemzeti Gárda vezetőjével, arra kérte a kormányzót, hogy mozgósítsa a Nemzeti Gárdát. 
    A szegénységéről és magas bűnözési arányáról ismert negyedben elsöprő többségben feketék élnek, és az agyonlőtt férfi is fekete volt. A város rendőrkapitánysága vasárnap közleményt adott ki, amelyben ugyan nem nevezi meg az elkövetőt, de közli, hogy többször volt már letartóztatva és a nála lévő kibiztosított fegyver lopott volt.