Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-08-14 18:59:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 Várható időjárás az ország területén hétfő estig


    A gyengén felhős vagy derült időt követően az éjszaka második felétől megnövekszik a felhőzet, és kisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon, nagyobb eséllyel a főváros, az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében lehetnek helyenként záporok, zivatarok, lokálisan jelentős mennyiségű csapadékkal. Hétfőn eleinte a Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön még napos idő lesz, majd ott is megnövekszik a felhőzet, és estig összességében több helyen kell számítani záporok, szórványosan zivatarok kialakulására. Az egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira forduló szél többfelé élénk, helyenként erős lesz.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, északon lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország északi felén 23 és 27, déli felén 27 és 30 fok között várható.
    Időjárási helyzet Európában

    Európa időjárása kettős képet mutat egy északkelet-délnyugat irányban hosszan elnyúló frontrendszer miatt, mely egy Skandinávia fölött elhelyezkedő, többközéppontú ciklonhoz kapcsolódik. A Brit-szigetek, a Benelux-államok, Észak-Németország, és az ettől északra, illetve keletre eső területeken az átlagosnál hűvösebb az idő; délután is jellemzően 25, hajnalban 15 fok alatt marad a hőmérséklet, keveset süt a nap, és főleg a balti államokban esik az eső. Az említett területektől délre viszont tombol a nyár, az egész napos napsütés mellett a legmelegebb az Ibériai-félszigeten, Franciaországban, valamint a Kelet-európai-síkság középső részén van, 35-40 fokos hőséggel. Hétfőre virradóra a Kárpát-medencét is eléri az említett hidegfront, hétfő estig ez határozza majd meg hazánk időjárását.