Emma napja van. | 2024.04.19

A tisa beav zsidó ünnep alkalmából Izrael fokozza a biztonsági intézkedéseket Jeruzsálemben

2016-08-14 17:33:00

 A tisa beav zsidó ünnep alkalmából Izrael fokozta a biztonsági intézkedéseket a jeruzsálemi óvárosban található Mecsetek terén, ahol a rendőrök reggel előállítottak hét zsidó rendbontót - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

    A jeruzsálemi rendőrség reggel őrizetbe vett hét zsidót, akik megszegték a Mecsetek terének látogatási rendjét. A rendőrök visszaszorították a velük szemben összeverődött és jelszavakat kiabáló muzulmánokat.
    A Mecsetek terén a megállapodások tiltják más vallásúak imádkozását és a muszlim imák idején a más vallású emberek látogatását is. A rendőrség bejelentette, hogy megerősített egységekkel, több száz biztonsági kirendelésével felügyeli a szent helyeket, szigorúan megvédi a Mecsetek terén érvényes rendszabályokat, és határozottan fellép minden rendbontóval szemben.
    A rádió jelentése szerint szombat este óta folyamatosan több ezer zsidó imádkozik tisa beav ünnepén a Mecsetek tere közvetlen szomszédságában található siratófalnál.  
    A vallásos zsidók tisa beáv ünnepén a jeruzsálemi zsidó szentély pusztulására emlékeznek, és gyászuk jeleként böjtölnek. A hagyomány szerint ezen a napon rombolták le a jelenlegi Mecsetek terén álló egykori zsidó szentélyt, a zsidó vallás legszentebb helyét először az Újbabiloni Birodalom harcosai i. e. 586-ban, majd másodszor a Római Birodalom katonái i. sz. 70-ben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó