Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - Szakértők szerint az uniós intézmények vezetői kitöltik mandátumukat

2016-08-13 10:35:15

 

A szakértők többsége szerint a főbb uniós intézmények vezetői a sorozatos válságok ellenére mindannyian ki fogják tölteni a mandátumukat - derült ki a brüsszeli VoteWatch Europe kutatóintézet friss felméréséből.

 

    A megkérdezett több mint száz uniós szakember nagy része úgy gondolja, hogy sem Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, sem Martin Schulz, az Európai Parlament, sem pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nem fog idő előtt lemondani a tisztségéről.
    A VoteWatch Europe szerint elképzelhető, hogy az állítólag egészségügyi problémákkal küszködő Juncker korábban nyugdíjba vonult volna, ha júniusban a bennmaradás támogatói kerülnek többségbe az Egyesült Királyság uniós tagságáról kiírt népszavazáson. A britek kilépése azonban szükségessé teszi az erős és stabil vezetést az EU-ban.
    Bár a tagállami fővárosokban jelentősen csökkent Jean-Claude Juncker népszerűsége, az Európai Parlament képviselőinek többsége támogatásáról biztosította a volt luxemburgi kormányfőt, a szakértők csaknem 65 százaléka pedig arra számít, hogy a bizottság elnöke ki fogja tölteni a 2019-ig tartó mandátumát.
    A válaszadók 79 százaléka szerint Donald Tuskot az első két és fél éves mandátumának lejárta után, jövőre újra fogják választani, de ehhez előbb ki kell egyeznie a jelenlegi lengyel kormánnyal. Martin Schulz 2017-es újraválasztását kevesebben (58 százalék) tartják valószínűnek, a harmadik elnöki ciklusához ugyanis megegyezésre kellene jutnia az Európai Néppárttal is.
    Sokan attól tartanak, hogy a britek távozása dominóhatást indíthat el Európa-szerte, a szakértők mintegy fele szerint azonban a közeljövőben nem várható újabb hasonló referendum az unióban. A válaszadók 11 százaléka azt mondta, hogy a legnagyobb esélye egy hollandiai uniós népszavazásnak van, ezt egy esetleges második nagy-britanniai referendum követi. Utóbbi elől egyelőre elzárkózni látszik a londoni kormány a VoteWatch Europe szerint.
    A megfigyelők többsége szerint az Egyesült Királyság kilépésének Hollandia lesz a legnagyobb vesztese az Európai Tanácsban, a megkérdezettek egy jelentős része szerint azonban Dánia, Svédország és Lengyelország befolyása is számottevően mérséklődni fog a britek távozása után. A tanácsot a válaszadók 75 százaléka szerint Franciaország fogja vezetni a Brexit után, több mint 50 százalék pedig biztos benne, hogy Németország is tovább növeli a befolyását.
    Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vevő brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.