Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oroszországban 14 párt indulhat a szövetségi alsóházi törvényhozási választáson

2016-08-12 20:44:00

 

Tizennégy párt indulását hagyta jóvá véglegesen a szeptemberi parlamenti szövetségi alsóházi választásra pénteken az orosz központi választási bizottság.

 

    Ezek közé tartozik a kormányzó Egységes Oroszország, valamint a Gennagyij Zjuganov vezette Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, a Vlagyimir Zsirinovszkij által irányított Oroszországi Liberális Demokrata Párt, az Igazságos Oroszország, az Oroszországi Hazafiak, a Polgári Platform, a Zöldek, a Növekedés Pártja, a Népi Szabadság Pártja (Parnasz), a Polgári Erő, az Oroszország Kommunistái, a Jabloko, a Haza (Rogyina) és a Nyugdíjasok Pártja az Igazságosságért. 
    Oroszországban szeptember 18-án választják meg az állami duma 450 új képviselőjét, a honatyák egyik felét egyéni körzetben, a másik felét pedig pártlistáról. A kormányzó Egységes Oroszország országos listájának első helyén Dmitrij Medvegyev miniszterelnök áll. Ugyanekkor választják meg több régió vezetőjét és képviseleti szervét is. 
    A szövetségi egyéni választólistákra való felvétel feltétele az volt, hogy a jelöltek igazolják egy elkülönített kampányszámla megnyitását, és írásban nyilatkozzanak: nincsenek külföldi kinnlevőségeik. 
    Az országos (szövetségi) listaállításra törekvő pártoknak legkevesebb 200 ezer támogató aláírást kellett begyűjteniük, az egyéni körzetekben pedig igazolniuk kellett, hogy a választók legalább 3 százalékának bizalmát élvezik. 
    Az aláírásgyűjtés kötelezettsége alól mentesültek azok a pártok, amelyek már képviseltetik magukat a szövetségi dumában vagy valamelyik területi törvényhozásban. 
    A választási bizottság által pénteken megrendezett, a televízió által is közvetített sorsoláson a pártok listáján az első helyre a Haza (Rogyina) került, az Egységes Oroszország a negyedik helyen áll.