Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz szakértők: Ukrajnának áll érdekében a feszültség fenntartása

2016-08-12 19:01:00

 Kijevnek áll érdekében, hogy a Moszkva által bejelentett, leleplezett krími diverzáns akciókkal és hasonló lépésekkel fenntartsa az Oroszország és Ukrajna közötti feszültséget - állították a Vedomosztyi című üzleti napilap pénteki számában nyilatkozó orosz szakértők.

    A lap azért szólaltatta meg őket, mert 2014 óta nem tapasztalt mélypontra esett vissza a két ország viszonya, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán bejelentette: a Krímben ukrán diverzáns akciókat hiúsítottak meg, és ügynökhálózatot lepleztek le. Csütörtökön az orosz televízióban bemutattak egy diverzánsnak mondott elfogott férfit, aki azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők több tagja készült támadásokat végrehajtani a félszigeten. 
    Alekszandr Gusin, a Nemzetközi Ügyek Oroszországi Tanácsának szakértője szerint Ukrajna célzott akciók végrehajtásával próbálja meg elérni, hogy fenntartsa a feszültséget, késleltesse a békefolyamatot, és hogy a figyelmet a Donyec-medencéről a Krímre terelje, anélkül, hogy átlépne egy bizonyos határt. Véleménye szerint ez egyes ukrajnai és nyugati, így amerikai erőknek kedvez.
    Meglátása szerint a krími incidens, de még annak a nyilvánosság elé tárása sem állt Oroszország érdekében. Nem zárta ki, hogy Petro Porosenko ukrán elnök nem tudott az előkészületben lévő műveletről, és hogy nem ő adott rájuk parancsot, ami viszont meglátása szerint azt jelenti, hogy az ukrán erőszakszervezetekben olyan csoportok működnek, amelyek más belpolitikai erőkkel és idegen országokkal működnek együtt. 
    Alekszej Csesznakov politológus úgy vélekedett, a helyzet kiélezésével Porosenko az akarja elérni, hogy Ukrajnában felerősödjenek a hazafias érzelmek az ország függetlenségének 25. évfordulójára, amelyet augusztus 24-én fognak ünnepelni. Megítélése szerint Oroszországnak "keményen" kell reagálnia, ha az ukrán kormány véghez akarja vinni "radikális játszmáját". 
    Az orosz védelmi minisztérium egy név nélkül nyilatkozó tisztje szerint az incidens váratlanul érte az orosz vezetést, amelynek nem voltak erre kész forgatókönyvei. Véleményét azzal indokolta, hogy az orosz biztonsági tanács csak a készültség fokozását rendelte el a Krímben, de Ukrajna elleni válaszcsapásokról nem tett bejelentést.
    Viktor Murahovszkij tartalékos ezredes a Vedomosztyinak nyilatkozva kijelentette, hogy nincs szükség a Krímben vagy az ukrán határon állomásozó orosz csapatok megerősítésére, noha nem kizárt, hogy azoknál fokozott harckészültséget fognak elrendelni.
    A lap egyébként úgy értesült, hogy a donyecki szakadár köztársaságban visszarendelték szolgálatba a helyi biztonsági erők szabadságon levő tagjait.