Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem csak a hátrányos helyzetű gyerekek kapnak ingyenes étkezést számos településen

2016-08-11 19:59:00

 

Nemcsak a hátrányos helyzetű gyerekek kapnak ingyenes étkezést a nyári időszakban, hanem számos településen már a kevésbé rászoruló fiatalok is ebédelhetnek valamelyik helyi intézményben.

 

    Az MTI által megkeresett önkormányzatok arról számoltak be, hogy a korábbi évekhez képest több gyerek számára tudják biztosítani a napi egyszeri meleg étkezést, mint a korábbi években, ugyanakkor nem minden jogosult család él a lehetőséggel.
    A szolgáltatás kiterjesztése azzal vált lehetővé, hogy a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára az étkeztetés biztosítását, és az ehhez szükséges forrást - a magas iparűzési adót elérő települések kivételével - teljes egészében biztosítja. 
    Az önkormányzatoknak a nyári szünet előtt tájékoztatniuk kellett a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű (H-s és HH-s) gyerekek szüleit az ingyenes nyári étkezés lehetőségéről. A jogszabály értelmében ugyanis a jogosult igénylők számára - ha kérik - mindenképpen biztosítani kell az étkezést, azt az önkormányzat nem utasíthatja el. Az önkormányzatoktól kapott adatok azonban azt mutatják, sok szülő valamiért mégsem kér a gyerekeknek ebédet.
    Az MTI által megkérdezett önkormányzatok levélben, személyesen, közterületi plakátokon és a helyi médián keresztül hívták fel a figyelmet az ingyenes szolgáltatásra.
    Az önkormányzatok nagy többsége valamelyik helyi iskola konyháján tette lehetővé az étkezést, ugyanakkor a jogszabály az étel elvitelére és kiszállítására is lehetőséget ad, ha az étkeztetést helyben nem tudják megoldani, vagy ha például a gyerek beteg.
    A X. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint az utóbbi években kibővítették a szociálpolitikai juttatásokra jogosultak körét; szinte minden támogatási formánál megemelték a jövedelemhatárt, így nemcsak azokon tudnak segíteni, akik szinte már reménytelen helyzetbe kerültek, hanem több családot is meg tudnak menteni a lecsúszástól.
    A több mint 78 ezer lakosú Kőbányán idén a rászoruló családok gyerekeinek étkeztetésére 667 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben, 361 millióval több, mint két évvel korábban.
    A városrészben 232 úgynevezett H-s és HH-s gyerek él általában elégtelen körülmények között, ahol a szülők gyakran munkanélküliek; az ő számukra kötelező biztosítani az étkeztetést. Az önkormányzat azonban saját forrásból a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő 1887 gyermekek számára is lehetővé tette az ingyenes ebédet. A kerület azt közölte, összesen 103 gyerek részére érkezett igénylés.
    Az étkeztetést az önkormányzat a szünidőben a saját intézményhálózatán keresztül nyújtja, így a gyermekek nyugodt körülmények között, kortársaikkal étkezhetnek, többségük a napközis táborban.
    A Pest megyei Monoron - ahol csaknem 18 ezren élnek - összesen 474 hátrányos, illetve halmozottan hátrányos gyermek jogosult az ingyenes nyári étkeztetésre, közülük 412-en kérték levélben a szolgáltatást.
    Zsombok László polgármester tájékoztatása szerint a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével személyesen is megkeresték azokat, akik nem vették át az értesítőt.
    Az önkormányzat cége által üzemeltetett konyhán a vakáció kezdete óta hetente változó mennyiségű adagot főznek, augusztus első hetében ez napi 378 adag volt.
    A Békés megyei Orosháza a kormányzati támogatáson felül 12 millió forintot biztosít arra, hogy a H-s és HH-s gyermekeken túl a városban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 3-18 éves fiatalok is ingyen kaphassanak napi egyszeri meleg ételt az iskolai szünidőben.
    Dávid Zoltán, a 28 ezres város polgármestere arról számolt be, hogy 940 gyerek jogosult az ellátásra, közülük jelenleg körülbelül 500-an veszik igénybe az ingyenes étkezést.
    A kedvezményre jogosult gyermekek szüleit, vagy gondozóit többféleképpen próbálták elérni; névre szóló levélben, a városi intézményekben kihelyezett plakáton, valamint a helyi médián keresztül. A promóció hatásos volt, a korábbi szünetekhez képest több gyermek élt az ingyenes étkezés lehetőségével - közölték.
    A 4900 lelkes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán 904 gyermek vesz részt a nyári közétkeztetési programban, közöttük 184 óvodás. 
    Kálmán Béla polgármester arról számolt be, hogy a sokgyermekes, rendkívül nehéz körülmények között élő családoknak sokszor gondot jelent az óvodába eljutás, ezért a teljes nyári szünetben szívesebben elvinnék az ebédet.
    A rászoruló családok figyelemfelhívásában a polgármesteri hivatal szociális csoportja, a roma nemzetiségi önkormányzat, és a helyi család- és gyermekjóléti, valamint szociális alapszolgáltatási feladatokat ellátó humán szolgáltató központ munkatársai vesznek részt. Utóbbi intézmény meglévő kliensköre megkönnyíti az élelem kiosztásával járó teendőket.
    A Zala megyei Szentpéterúron közel 170-en gyermek részesül ingyenes étkeztetésben a nyári szünetben, ők hátrányos helyzetük miatt év közben is térítésmentesen jutnak ételhez. A rászorulók számára ingyenes gyermekétkeztetésre a szülők figyelmét időben felhívták, ennek megfelelően mindenki igényelte is azt a gyermeke számára.
    Szalai Mónika jegyző elmondta, az alig 1100 lelkes településnek saját konyhája van, ahol naponta 360-370 adag ételt készítenek, és nemcsak a helyi gyerekeket látják el, de a szomszédos településeknek, illetve vendégeknek is adnak el az itt készült ételekből.
    Az igény már olyan jelentős a közeli településekről, hogy - bízva egy pályázatban - 40 millió forintos felújítást és kapacitásbővítést terveznek.