Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megbírságolták a Google-t Oroszországban

2016-08-11 16:45:00

 Az orosz szakhatóság 438 millió rubeles (mintegy 6,75 millió dolláros) bírságot szabott ki a Google-ra monopóliumellenes törvények megsértése miatt.

    Alekszej Docenko, az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FASz) szóvivője közölte, hogy a büntetés kihirdetése ellenére folytatódnak a tárgyalások a peren kívüli megállapodás lehetőségéről Moszkva és az amerikai internetes órásvállalat között.
    A hatóság a Jandeksz (Yandex) orosz online szolgáltató panasza alapján, tavaly szeptemberben állapította meg a törvénysértést. Azt kifogásolták, hogy a Google tulajdonú Android platformon a Google Play online áruház működéséhez Google-alkalmazásokat kell használni, méghozzá kiemelten. Emellett a platformon a Google kereső alapértelmezett, a konkurens szolgáltatók hozzáférése pedig korlátozott.
    A monopóliumellenes szolgálat márciusban közigazgatási eljárást kezdeményezett a Google ellen, amely ezt bíróságon támadta meg, ám a keresetet elutasították. A Google fellebbezett, ám a fellebbviteli bíróság több alkalommal is elhalasztotta az ügy tárgyalását. A következő időpontot augusztus 16-ra tűzték ki.
    A Google közölte, hogy tanulmányozza a hatóság döntését és mérlegeli, hogy milyen lépéseket tegyen azzal kapcsolatban.
    German Klimenko, az orosz elnök internet-fejlesztési tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: hatékonyabb lenne, ha a Google-t Oroszországban is nem egyszer, hanem minden nap bírságolnák a törvénysértés megszűntetéséig. Klimenko szerint a naponta kiszabott büntetés bevált gyakorlat az Egyesült Államokban.