Gedeon napja van. | 2024.03.28

A prosztatarák örökletességét vizsgálták meg svéd kutatók

2016-08-11 13:35:55

 A prosztatarák különböző formáinak örökletességét vizsgálták meg svéd kutatók - írta a Science Nordic portál.

    A Lundi Egyetem kutatói mintegy 50 ezer férfit vizsgáltak meg, akinek a testvére prosztatarákos volt. Ezeknél az embereknél 30 százalékos eséllyel jelent meg a betegség 75 éves korukig, szemben a svéd férfilakosság átlagánál mért 13 százalékkal.
    Még nagyobb veszélyben voltak azok, akiknek az édesapja és a testvére is prosztatarákos lett - náluk a kór előfordulási kockázatát 48 százalékban állapították meg.
    A prosztatarák legagresszívebb, a test más tájain is áttéteket okozó formájának örökölhetősége meglehetősen kicsi a kutatók szerint. Kockázata az átlagos férfilakosságnál öt százalék, azoknál, akiknek a testvére a kórban szenvedett, kilenc százalék.
    Azoknál alakulhatott ki legnagyobb, 15 százalékos eséllyel a kór legagresszívebb változata, akiknek az apját és a testvérét is prosztatadaganat sújtotta.
    A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a legagresszívebb változat esélye egyforma volt azoknál, akiknek a testvérénél prosztatarákot diagnosztizáltak - függetlenül attól, hogy a kór enyhe vagy súlyos változatáról volt szó.
    A svéd kutatók azt javasolják, hogy azok a férfiak, akiknek közeli családtagjánál prosztatarákot fedeztek fel, menjenek el szűrésre 40 és 50 éves koruk között.
    Megelőzésként az egészségügyi hatóság azt kéri a férfiaktól, kövessék a modern irányelvek szerinti egészséges étrendet, végezzenek rendszeres testmozgást és tartózkodjanak a dohányzástól.