Emma napja van. | 2024.04.19

Külügyminiszter: két török katonai attasé Görögországból Olaszországba szökött

2016-08-11 14:25:00

 Az athéni török nagykövetség két katonai attaséja múlt szombaton családjával együtt kompra szállt és Olaszországba szökött, miután hazarendelték őket a július 15-i katonai puccskísérletet követő vizsgálatok keretében - közölte csütörtökön Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter az NTV török hírtelevízió élő adásában.

    A tárcavezető elmondta: felveszik a kapcsolatot az olasz hatóságokkal a diplomaták kiadatásáról, és mert egyikük testvére Hollandiában él, így az ottani szerveket is értesítik. Cavusoglu hozzátette, hogy két, Bangladesben szolgálatot teljesítő török diplomata pedig New York-ba szökött.
    A külügyminiszter továbbá arra is kitért, hogy még mindig várja a választ Washingtontól annak az Egyesült Államokban menedékjogot kérő török katonai parancsnoknak az ügyével kapcsolatban, aki Virginiában, a NATO norfolki főhadiszállásán teljesített szolgálatot. Hangsúlyozta: a tárca jogi lépéseket tesz azok ellen, akik a hazarendelésnek nem tesznek eleget.
    Ankara az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi kísérletért.
    Cavusoglu megjegyezte: együttműködésre utaló jeleket lát Washington részéről Gülen kiadatására vonatkozóan.
    Kiemelte: Törökország mostantól aktívan, harci repülőgépeivel vesz majd részt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni hadműveletekben. A külügyminiszter Szíriát illetően hangoztatta: a politikai átmenet Bassár el-Aszad elnökkel nem lehetséges. "Kizárt, hogy az a rezsim, amely 500 ezer embert küldött a halálba, tovább kormányozhassa az országot" - szögezte le.
    A tárcavezető arról is beszélt, hogy bár az elsődleges szövetséges mindig a NATO, védelmi kérdésekben Ankara NATO-n kívüli együttműködési lehetőségekre is nyitott. Mint mondta: Törökország a teljes védelmi rendszert saját maga szeretné előállítani, amihez a technológia rendelkezésre áll.