Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szolgálaton kívüli rendőrök is hordhatnak majd fegyvert Belgiumban

2016-08-11 08:36:36

A biztonság fokozása és a rendőrök testi épségének védelme érdekében a szolgálaton kívüli rendőrök is maguknál tarthatják majd fegyverüket Belgiumban - írta internetes oldalán a Le Soir francia nyelvű belga napilap.

    A rendőrség szakszervezeteinek kezdeményezésére Jan Jambon belga belügyminiszterrel folytatott szerdai tárgyalásokat követően a rendőrség ígéretet kapott a tárcától a rendfenntartók civilben, szolgálaton kívüli fegyverviselésének engedélyezésére.
    Stéphane Deldicque, a rendőrség egyik szakszervezetének szóvivője elmondta, hogy az engedély meghatározott időre szól majd, de az idő alatt minden körülmények között viselhető lesz a szolgálati kézifegyver.
    A beszámoló szerint megállapodás született arról is, hogy átfogó felmérés készüljön annak érdekében, hogy közösen végrehajtható védelmi és biztonsági intézkedéseket lehessen hozni egységesen az ország 189 rendőrségi körzetében.
    A miniszter kabinetje ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja a fenyegetéseket elemző testület (OCAM) rendőrségre vonatkozó riasztási szintjeinek besorolását is, amely lehetővé tenné bizonyos további biztonsági intézkedések bevezetését akkor is, ha a testület nem emeli a fenyegetettségi szintet.
    A lap úgy tudja, hogy felgyorsulhat a lőszerek közbeszerzési eljárása is. A rendőrség úgy véli, hogy a terroristák háborúba illő fegyverarzenáljával szemben a rendőrségnek nincs elég hatásos fegyverzete - írta a napilap.
    A Charleroi-ban elkövetett machetés merényletkísérletet követően a belga rendőrség szakszervezetei arra szólították fel a kormányt, hogy tegyen többet a terrorelhárító tevékenységet végző alakulatok biztonságáért, és engedélyezzék a szolgálaton kívüli fegyverviselést.
    Szombat délután egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt sebesített meg Charleroiban. Allah Akbar! (Isten hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira. Az egyik rendőrnő könnyebben sérült meg, a másik rendőrnő arcán és nyakán mély vágásokat ejtett a támadó. A támadót egy harmadik rendőr agyonlőtte.