Auguszta napja van. | 2024.03.29

KSH: tovább lassult az építőipar visszaesése júniusban

2016-08-11 08:02:41

Az építőipar teljesítménye júniusban 16,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva a májusi 26,6 százalékos visszaesés után. Az épületek építése 7,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 36,8 százalékkal csökkent - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 7,5 százalékkal emelkedett júniusban a szezonálisan kiigazított adatok szerint.
    Az építőipari termelés volumene az első hat hónapban 25,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építése 6,4, az egyéb építményeké 43,9 százalékkal csökkent.
    Az épületek építésének június havi növekedése nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben júniusban is az út- és vasút-, illetve közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakáétól.
    Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 15,0 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony szintet. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké az egy évvel korábbinál 22,6 százalékkal több júniusban kötött új szerződéssel együtt 60,0 százalékkal magasabb volt. Az egyéb építmények összes rendelésállománya 1,3 százalékkal csökkent az új szerződések 8,1 százalékos növekedése ellenére is. 
    Az építőipar termelői árai 2,9 százalékkal emelkedtek a második negyedévben az egy évvel korábbihoz hasonlítva, és 0,9 százalékkal emelkedtek az első negyedévhez képest. Az épületek építési árai 4,2, az egyéb építményekre szabott árak 1,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.