Zita napja van. | 2024.04.27

MNB: az árfolyamgátas ügyfelek önként kezdeményezhetik a törlesztő részleteik emelését

2016-08-11 09:55:00

 

Azok az árfolyamgát rendszerébe belépett devizahiteles ügyfelek, akiknek anyagilag van rá lehetőségük, még 2017 tavasza előtt kezdeményezzék pénzintézeteiknél a jelenlegi rögzített árfolyamon vezetett törlesztő részleteik emelését, így jelentős összegeket spórolhatnak és elkerülhetik a futamidő hosszabbítást is - hívta fel a figyelmet csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

 

    Fülöp Zsuzsanna kiemelte: az árfolyamgát rendszerét az ügyfelek minimum három évre, maximum 60 hónapra vehették igénybe, azonban jövő tavasszal lejár a 60. hónap. Ezt követően az ügyfeleknek el kell kezdeniük törleszteni a gyűjtőszámlán maradt, illetve a forintosítás miatt felhalmozódott különbözetet, ami együtt jár majd a törlesztő részletek emelkedésével vagy a hitelszerződés futamidejének hosszabbításával.
    A jegybank felügyeleti szóvivője szerint, ha az érintettek még a 60. hónap lejárta előtt, önként kezdeményezik a törlesztő részleteik emelését, akkor a törlesztőrészlet jövő tavaszi maximum 15 százalékos növekedése nem olyan nagy mértékben terheli majd meg az érintetteket és az esetleges futamidő hosszabbítást is elkerülhetik.
    Fülöp Zsuzsanna kérdésre válaszolva kifejtette: a hitelfelvétel mindig megalapozott, tudatos fogyasztói döntést igényel, amely révén az ügyfelek akár több tíz éves elkötelezettséget vállalnak. Éppen ezért lakáshitel igénylése előtt az ügyfelek minden esetben hasonlítsák össze legalább 4-5 intézmény ajánlatát - javasolta az MNB felügyeleti szóvivője.