Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar kultúrát népszerűsítő konferenciát tartanak Brazíliában Áder János részvételével

2016-08-11 09:40:00

 

A magyar nyelvet és kultúrát népszerűsítő konferenciát tartanak egy brazil egyetemen Áder János köztársasági elnök részvételével - közölte a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) csütörtökön az MTI-vel.

 

    Azt írták, hogy kifejezetten sikeres a magyar nyelvet és kultúrát oktató kurzus Brazíliában. Az indulás óta eltelt másfél évben több mint százan kezdtek magyarul tanulni az Universidade de Sao Paulón (USP) a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kiemelt stratégiai programjaként a PADA támogatásával.
    A kurzushoz kötődő, Magyarok Brazíliában Konferenciát már második alkalommal rendezik meg csütörtökön, az eseményt Áder János köztársasági elnök nyitja meg az USP-n.
    Úgy folytatták: Dél-Amerika valamennyi országában élnek magyarok, a legnagyobb és legaktívabb közösségek Brazíliában találhatóak. Sao Paulo vonzáskörzetében több tízezer magyar felmenőkkel rendelkező brazil állampolgár él, a kurzusnak köszönhetően pedig még többen ismerkedhetnek meg őseik nyelvével és kultúrájával.
    "Az itt megszerzett tudás erősíti az óceán másik oldalán élők magyarságtudatát és az országok közötti kapcsolatot is" - emelte ki a PADA.
    A képzés júniusban már a harmadik félévét zárta, és működése 2020-ig biztosított.
    A konferencia tovább segíti a magyar nyelv és kultúra népszerűsítését Brazíliában, erősíti az USP és a magyar felsőoktatás közötti kapcsolatot. Idén azért is jelentős, mert ünnepélyes keretek között megalakul az USP Magyar Professzorainak Köre, valamint meghosszabbítják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az USP műszaki kara közötti együttműködési megállapodást is.
    Az év legfontosabb, a magyar-brazil felsőoktatási kapcsolatokról szóló eseményét Magyarország köztársasági elnöke, Áder János és az USP rektora, Marco Antonio Zago nyitja meg, valamint beszédet tart Józsa János, a BME rektora is - olvasható a közleményben.