Auguszta napja van. | 2024.03.29

A titkosszolgálat "elbeszélgetett" Trumpékkal a fegyverviselést támogatók buzdítása miatt 

2016-08-11 06:22:22

 Az amerikai sajtóhoz kiszivárgott információk szerint a titkosszolgálat "nem egyszer elbeszélgetett" Donald Trump kampánystábjával a republikánus elnökjelölt kedd esti megjegyzése miatt, mellyel a demokrata jelölt, Hillary Clinton elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogató szavazókat. 

    A hírt valamennyi amerikai televízió közölte, ám arra nem tértek ki, hogy a titkosszolgálat magával Trumppal egyeztetett-e, vagy csak kampánycsapatának képviselőivel, s pontosan mit is hoztak Trumpék tudtára. 
    Donald Trump kedden Észak-Karolinában, a Wilmingtonban tartott kampányrendezvényén arra buzdította a fegyvertartást támogatók nagy táborát, hogy "megvan az erejük", és "lépjenek fel" Hillary Clinton ellen, mert ha ő lesz az elnök, akkor olyan liberális bírákat jelöl a szövetségi Legfelsőbb Bíróságra - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be -, akik eltörlik majd az alkotmány szabad fegyvertartását garantáló második kiegészítését. 
    Trump ugyan még kedden este megpróbálta világossá tenni: arra buzdította a fegyvertartás híveit, hogy szavazataikkal lépjenek fel Clinton ellen, de félreérthető megfogalmazása miatt ezt sokan nem hitték el neki. Michael Hayden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetője például fogalmazott: a közszereplő nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit kihallanak belőle. Sokan pedig azt hallották ki Trump megjegyzéséből, hogy Hillary Clinton elleni erőszakra buzdított. 
    Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke - aki korábban nemegyszer kritikus volt Trumppal szemben - úgy nyilatkozott: a republikánus elnökjelölt megjegyzései '"úgy hangoztak, mint egy rosszul végződő vicc". A titkosszolgálat még kedden este Twitter-üzenetben jelezte: "tudomása van" Donald Trump megjegyzéseiről. 
    A szerdán reggel közölt közvélemény-kutatások - valószínűsíthetően már keddi ellentmondásos megjegyzéseinek következményeként is - Donald Trump támogatottságának visszaesését mutatták.