Auguszta napja van. | 2024.03.29

Váratlanul elhunyt Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere, a királyi család barátja

2016-08-10 17:37:00

 

Váratlanul elhunyt Westminster hercege, Nagy-Britannia sokáig leggazdagabb embere, a királyi család közeli barátja.

 

    Szerdai híradások szerint Gerald Cavendish Grosvenor előző nap halt meg egy Lancashire grófságbeli kórházban, miután hirtelen rosszul lett abbeysteadi birtokán. Hatvannégy éves volt. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint halálával kapcsolatban nem merült fel idegenkezűség gyanúja. Részleteket a gyászoló család egyelőre nem közölt.
    Gerald Cavendish Grosvenor 1979-ben örökölte meg címét, ő volt Westminster hatodik hercege. Négy gyereke született, a cím az egyetlen fiára száll. A most 25 éves Hugh a legfiatalabb keresztapja a brit trónöröklés rendjében második Vilmos herceg és Katalin hercegnő fiának, György hercegnek.
    Westminster hercegének vagyonát idén 9,34 milliárd fontra (3380 milliárd forint) becsülte a The Sunday Times, 8,3 milliárd fontra (3004 milliárd forint) a Forbes pénzügyi magazin, amely szerint az arisztokrata a 68. leggazdagabb ember volt a világon és a harmadik legtehetősebb Nagy-Britanniában. Országszerte voltak birtokai, köztük egy 190 hektáros a főváros egyik legelőkelőbb, Belgravia nevű részében, a királyi család első számú londoni rezidenciájának közelében. A család Sir Thomas Grosvenor és Mary Davies 1677-es házassága révén alapozta meg londoni javait. Az örökösnő vásárolta Grosvenornak azokat az ingatlanokat, amelyek a família későbbi vagyonának sarokköveit képezték. A családfáját az 1066-os normann hódításig visszavezető família vidéki székhelye, a Chesire grófságbeli Eaton Hall a 15. század óta van a birtokukban.
    Az elhunyt herceg a patinás londoni Harrow School diákja volt, de a tanulást nem tartotta fontosnak, annál inkább a sportokat. Próbajátékon részt vett a Fulham FC labdarúgó klubnál, de apja nem találta megfelelő karrierválasztásnak a futballt egy arisztokrata számára, így bár ódzkodott tőle, Gerald Cavendish Grosvenor végül a családi vagyon gondozásának szentelte magát. Az 1990-es évek végén idegösszeroppanást kapott, szerinte az üzleti élet és a közéleti szereplés jelentette nyomás miatt. 
    Az Independent című lapnak 1992-ben azt mondta, ha lett volna választása, nem született volna gazdag családba, ugyanakkor soha nem fordult meg a fejében, hogy feladja a családi vagyont. A Financial Times című üzleti újság szerint egyszer megkérdezték, milyen tanácsot adna a feltörekvő fiatal vállalkozóknak, mire azt válaszolta: "Nem árt, ha van egy felmenőjük, aki nagyon közel állt Hódító Vilmoshoz".
    Halálhírével kapcsolatban a királyi udvar közölte, hogy az uralkodó, II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg "privát üzenetben" fejezte ki részvétét. Az elhunyt különösen jó kapcsolatot ápolt Károly herceggel és feleségével, Kamilla hercegnővel. A Clarence House - a trónörökös londoni rezidenciája - közlése szerint mindkettőjüket lesújtották a történtek.