Auguszta napja van. | 2024.03.29

GKI: többen vennének vagy építenének lakást

2016-08-10 06:17:04

 

Nyolc százalékkal többen vennének vagy építenének biztosan lakást a következő egy évben a három hónappal ezelőttihez képest a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felmérése szerint, és az ezt valószínűsítők köre is 4 százalékkal nőtt.

 

    Az MTI-hez eljuttatott közleményében a gazdaságkutató ismerteti: az egy évvel korábbihoz viszonyítva a vásárlást vagy építést biztosan tervezők köre több mint duplájára nőtt, az ezt valószínűsítők pedig 36 százalékkal vannak többen.
    A lakásvásárlási hajlandóság újabb, 31 negyedéves csúcsra jutott, hasonlóan kedvező adatokat 2008 végén regisztrált a gazdaságkutató.
    A jelentős élénkülést a lakásépítést ösztönző kormányzati intézkedéscsomag erős médiahatása, illetve a sok éven át elhalasztott kereslet piacra lépése egyaránt magyarázza - közölte a GKI.
    A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások is erősödtek az előző, áprilisi felméréshez képest. Az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínűleg vállalkozóké 10 százalékkal bővült.
    A teljes ingatlanpiaci várakozást jelző GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 1, illetve 2 ponttal nőtt júliusban az egy negyedévvel ezelőttihez képest, az egy évvel ezelőtti értékeket pedig mindkét mutató 6-6 ponttal haladja meg. Az országos jelzőszám esetében ez 42, a fővárosi index esetében pedig 48 negyedéves csúcs.
    A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a válaszadók 10 százaléka szerint jelentősen, 53 százaléka szerint kissé élénkíti majd a lakásépítéseket, 37 százalékuk szerint viszont nem lesz érdemi hatása. Az áprilisi felmérésnél ez a három arány még 38, 46, illetve 16 százalék volt.
    Az építési telek piacára vonatkozó kilátások az elmúlt időszakban folyamatosan javultak, és idén áprilisra magas szintet értek el. Júliusban kisebb negatív korrekció következett be, de a telekpiaci várakozások így is derűlátóak, továbbra is jelentős keresleti túlsúlyt jeleznek. A várható eladási árakra vonatkozó várakozások visszafogottabbak az áprilisihoz képest, minden körzetben érdemben csökkent a várt áremelkedés. A válaszadók a következő 12 hónapban 3-8 százalékos áremelkedést várnak a telekpiacon.
    Az irodapiaci kilátások áprilisban számottevően javultak, ezt most lényegében stagnálás követte. Budapesten és környékén a következő egy évben a bérleti díjak átlagosan 2 százalékos emelkedésére, vidéken stagnálására lehet számítani.
    A fővárosi agglomerációra vonatkozó üzlethelyiség-piaci index 7, az ország egészére vonatkozó jelzőszám 4 ponttal emelkedett az előző felméréshez képest. A bérleti díjak 3 százalék körüli emelkedése a fővárosban, illetve a nyugati régióban valószínű, a kelet-magyarországi területeken inkább a stagnálás lehet az alaptendencia - közölte a GKI.
    A júliusi felmérés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1266 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfős volt. A felmérés az idei évtől a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával készül.