Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: a jegybank biztonsági gyakorlata mindenben megfelel az uniós előírásoknak

2016-08-09 18:19:00

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztonsági gyakorlata mind a magyar, mind a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatoknak megfelel - közölte a jegybank kedden az MTI-el.

    Az MNB közleményében arra reagált, hogy Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a jegybank épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt állította: példátlanok és szükségtelenek a Matolcsy György vezette MNB biztonsági kiadásai. Burány Sándor szerint az MNB pisztolyokat és lőszereket vásárolt, Matolcsy György pedig volt nemzetbiztonsági szakértőkkel veszi körül magát, holott ilyen mértékű biztonsági kiadásokra a jegybank tevékenységéhez nincs szükség.
    Az MNB közleményében viszont úgy fogalmazott: az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt a jegybankot - a többi uniós központi bankhoz hasonlóan - fegyveres biztonsági őrséggel és megfelelő biztonsági protokollal kell védeni.
    Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét. Az MNB Logisztikai Központja pedig a jegybank minden készpénzzel kapcsolatos feladatát látja el, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását - ismertette az MNB.
    A jegybank egyben visszautasítja a szocialista politikus azon kijelentését is, miszerint a biztonsági feladatokat az MNB adófizetői pénzekből végzi. A jegybank nem részesül költségvetési támogatásban, ezzel ellentétben idén rekordmértékű, 50 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe - olvasható a közleményben.