Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németországban megközelítette az egymilliót a betöltendő állások száma

2016-08-09 16:50:00

 Németországban csaknem egymillió állásra vártak jelentkezőket az idei második negyedévben a szövetségi munkaügyi ügynökség kutatóintézetének (IAB) kedden közölt adatai szerint.

    Az április-júniusi időszakban 985 ezer állásra kerestek jelentkezőket a munkaadók, ami 10 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.
    Az ország nyugati részén 767 ezer betöltetlen állás volt, a keleti tartományokban - a volt NDK területén - pedig 218 ezer - mutatta ki az IAB mintegy 9000 vállalat és egyéb munkaadó megkérdezése alapján.
    A felmérés szerint nagymértékben emelkedett a munkaerőigény az oktatás, képzés területén; a második negyedévben 45 ezer munkahelyre kerestek jelentkezőt, az egy évvel korábbi 32 ezer után. A növekedés fontos tényezője a tanárok iránti kereslet erősödése, ami a menekültek bevándorlásának tulajdonítható - emelte ki Alexander Kubis, az IAB kutatója az intézet közleménye szerint.
    A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint júniusban 43,5 millióan voltak munkaviszonyban a 82 milliós Németországban, ami 528 ezerrel több az egy évvel korábbinál.
    A szövetségi munkaügyi ügynökségnél (BA) regisztrált munkanélküliek száma a legutóbbi, júliusi adatok szerint 2,661 millió, ami 112 ezres csökkenés az előző év azonos időszakához képest és 6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.