Gedeon napja van. | 2024.03.28

A visegrádi országok diákjai táboroznak Budapesten és Lakiteleken

2016-08-09 09:55:04

 

Lengyel, cseh, szlovák és magyar fiataloknak szervezett nemzetközi nyári diáktábor zajlik a napokban Budapesten és Lakiteleken. Az Emlékezz Európa! (Remember Europe) elnevezésű, ötödik alkalommal megrendezett találkozó vasárnapig tart.

 

    Longauer Tibor, az 1956-os Pesti Srác Alapítvány alelnöke kedden az MTI-nek elmondta, az alapítvány és a Lakitelek Népfőiskola által szervezett tábor célja egymás második világháborút követő történelmi időszakának és kultúrájának a megismerése. Az angol nyelvű találkozóra Varsóból, Ostravából, Kassáról és Budapestről tíz-tíz diák és két-két felnőtt kísérő érkezett. 
    A diákok kedden ellátogatnak a Parlamentbe, a Kossuth téri 56-os emlékhelyre és a Terror Háza Múzeumba. Szerdán részt vesznek a cseh nagykövetségen egy 56-os történelmi minikonferencián. Csütörtökön Pongrátz Gergely, az 56-os felkelők egyik legismertebb alakja által alapított kiskunmajsai 56-os múzeumot és kápolnát keresik fel, majd a pénteket és a szombatot a Lakitelek Népfőiskolán töltik.
    A Nemzetközi Visegrádi Alap által is támogatott, vasárnapig tartó tábor programjai között lesz még dunakanyari kirándulás visegrádi lovagitorna-bemutatóval, termálfürdőzés, filmvetítés, történelmi vetélkedő és több sportprogram. A fiatalok betekintést nyerhetnek az 56-os forradalom történéseibe egy család szemszögéből is, hiszen Pongrátz Ernővel és fiával beszélgethetnek, valamint megnézhetik Székely Kornél grafikus beszélő roll-up plakátkiállítását is, amely az előadásokból megismert történelmi eseményeket szemlélteti.