Tivadar napja van. | 2024.04.20

NFM: a nukleáris szakemberképzésében fontos a még működő oktató és kutató reaktor

2016-08-08 20:23:00

 A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltett budapesti kutatóreaktor, illetve az oktatóreaktor további működésének lehetőségét át kell gondolni, ugyanis mindkettő fontos szerepet játszik az ország nukleáris szakemberképzésében, kutatási hátterének biztosításában - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában.

    Heringes Anita, MSZP-s képviselő azon kérdésére, hogy mi a kormány terve az oktató és kutató reaktorokkal, a parlament honlapján hétfőn közzétett válaszban az államtitkár kifejtette: a létesítmények a meglévő paksi atomerőműi blokkok üzemidő-hosszabbításával, új paksi blokkok létesítésével, valamint Magyarország nemzetközi kapcsolatainak fejlődésével felértékelődnek.
    Heringes Anita a nemzeti fejlesztési miniszternek címzett kérdésében felidézte: a kutatóreaktor 2023-ig az oktató reaktor 2017-ig rendelkezik érvényes üzemeltetési engedéllyel.
    Fónagy János úgy fogalmazott: a budapesti kutatóreaktor üzemeltetési engedélye ugyan 2023 végén lejár, azonban ha a létesítmény megfelel a szükséges feltételeknek, működését meghosszabbítják. Az oktatóreaktor is megkaphatja a további működéséhez szükséges engedélyeket, ha az éppen esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálat mindent rendben talál.