Emma napja van. | 2024.04.19

Ingatlan.com: a lakáspiac fellendülése a következő két-három évben is kitarthat

2016-08-08 09:22:04

 

A következő másfél évben 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon, és a magyarországi lakáspiac fellendülése a következő 2-3 évben is fennmaradhat - derül ki az ingatlan.com friss előrejelzéséből.

 

    Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzés szerint országszerte 15-20 ezer új lakás átadása várható 2018 elejéig, így a kínálat elkezd felzárkózni az erős kereslethez, bár a válság alatt elmaradt építkezések miatt több mint 100 ezer lakás hiányzik a piacról.
    A használt és új építésű lakásoknál az erőteljes drágulás az idei második negyedévben enyhült, ugyanakkor  a jelentős kereslet miatt a kínálat bővülése nem hoz árcsökkenést.
    Az ingatlan.com előrejelzése szerint az árak pontos alakulására nehéz átlagot mondani, mert most indultak el nagyobb, több ezres számban az új fejlesztések. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra számít, hogy a nagyvárosok központjaiban legalább évi 5-10 százalékos lesz a drágulás üteme.
    Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint a lakáshitelezésben is megindult a fellendülés, csak júniusban 44 százalékkal nőtt éves összevetésben az új lakáshitel-szerződések állománya, de az alacsony bázis miatt még bőven van potenciál a következő időszakban. A hitelszakértő nem tart a lakosság túlzott eladósodásától, szerinte vannak a rendszerben a túlzott hitelezést megakadályozó elemek, egyebek mellett a hiteltörlesztési plafon.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó