Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megvétóznák az osztrákok a törökök eu-csatlakozását

2016-08-07 14:05:00

Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című lap vasárnapi számában.

    Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa új tárgyalási fejezetek megnyitásáról fog dönteni, azonban én ellene szavazok majd - nyilatkozott a tárcavezető. 
    Kurz kifejtette: Törökország nem teljesíti a vízummentesség alapkövetelményeit, és a csatlakozási tárgyalások előfeltételei sem valósultak meg. 
    A miniszter szerint az uniónak magának kell megoldania a menekültügyi helyzetet. A helyszínen nyújtott humanitárius segítségre van szükség, és meg kell állítani az illegális bevándorlókat az uniós külső határon. Mint fogalmazott: az embereket Európán kívüli menekültközpontokba kell szállítani. 
    Az osztrák tárcavezető szerint Görögországot és Olaszországot nem lehet magára hagyni a menekültügy okozta kihívással, és nem lehet egyedül Törökországra sem hárítani a feladatot. Úgy vélte: így Európa zsarolható lenne, a függetlensége kerülne veszélybe. A miniszter kijelentette egyúttal: nem szabad hagyni, hogy a menekültek továbbutazhassanak Közép-Európába. 
    Kurz kiemelte: azon fog dolgozni, hogy Törökországgal közvetlen párbeszéd jöjjön létre. Arról is beszélt: egyeztet török kollégájával, akinek már elmagyarázta, hogy mi miatt távolodik Törökország az uniótól. 
    "Problémásnak tartom, ha a menekültügyi egyezmény miatt eltekintenénk a Törökországban történő alapjogsértésektől" - jelentette ki Kurz az Österreich című osztrák lap vasárnapi számának. Meglátása szerint önálló uniós menekültügyi politikára és a külső uniós határ védelmére van szükség. 
     A tárcavezető a lapnak megerősítette az osztrák kormány korábbi álláspontját. Úgy nyilatkozott, hogy egyetért Christian Kern osztrák kancellárral, aki a törökországi uniós csatlakozást "fikciónak" nevezte. 
    Kern kancellár csütörtökön arról is beszélt, hogy párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról. Úgy vélte, hogy "még évekig vagy évtizedekig lehetetlen lesz" Törökország uniós taggá válása. Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása témája lehetne az uniós állam- és kormányfők szeptember 16-án Pozsonyban tartandó tanácskozásának.
    Erre reagálva Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a "radikális rasszizmus fővárosának" nevezte Ausztriát. A miniszter kijelentéseit követően a nap folyamán bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba.