Andrea napja van. | 2024.04.18

Szász Emese aranyérmes párbajtőrben!

2016-08-06 21:42:40

Szász Emese aranyérmet nyert szombaton párbajtőrben, ezzel övé az első magyar dobogós helyezés a riói olimpián.

    A szám egyetlen magyar indulója a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, és az észt Julija Beljajeva, valamint a dél-koreai Kang Joung Mi egyformán 15-11-es, továbbá a japán Szato Nozomi fölényes, 15-4-es legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol a francia Lauren Rembit 10-6-ra verte. 
    Az aranyéremért a tavaly és tavalyelőtt is világbajnok Rossella Fiamingóval vívott. Az olasz úgy jutott tovább az elődöntőből, hogy háromtusos hátrányt dolgozott le az utolsó szakaszban a kínai Szun Ji-vennel szemben, majd a ráadásban a döntő találatot is bevitte.
    A két, egyformán balkezes vívó fináléját az olasz kezdte jobban, ez első tus az övé volt, majd Szász egyenlítése után kétszer megint pontosan fejezte be akcióját. A folytatásban is maradt az egy-két találatnyi előnye, de a magyar vívó szívósan tapadt rá, 4-6-nál például átványos lábra szúrással csökkentette hátrányát. A második három perc együttes találattal kezdődött, aztán Fiamingo növelte előnyét három gyorsan kivitelezett akcióval, s ezzel már 10-6-ra, majd az ezt követő együttes találattal, 11-7-re vezetett. Szász nehéz helyzetbe került, egylámpás tusokra volt szüksége, ő pedig remek akciókkal egyre csökkentette hátrányát. A második szünet előtt aztán előbb az olasz, majd a magyar volt eredményes.
    A harmadik szakasz 12-11-es Fiamingo előnyről indult, de most homlokegyenest az ellenkezője történt annak, mint ami az első pihenő után. Szász Emese ugyanis előbb gyorsan egyenlített, majd a vezetést is átvette (13-12). "Elöl a penge, elöl a penge" - instruálta hangosan tanítványát Kulcsár Győző a pást mögül, a 33 éves párbajtőröző pedig végrehajtotta az utasítást, továbbra is terelte hátrébb riválisát, aki egy pengeváltásból ismét rosszul jött ki, a magyar vívó pedig eltalálta. Innentől egyetlen tusra volt szükség a riói olimpia első magyar aranyérméhez, Szász Emese pedig együttes találattal pontot tett a finálé végére.
    A Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és -harmadik, Eb-bronzérmes vívója messze a legjobb eredményét érte el olimpián, mivel 2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt.
    A mostani a magyar vívósport 36. aranyérme, női párbajtőrben pedig - Nagy Tímea 2000-es és 2004-es sikere után - a harmadik.
    Eredmények:
    a 32 között:
Szász Emese-Julija Beljajeva (észt) 15-11
    a 16 között:
Szász-Kang Joung Mi (dél-koreai) 15-11
    negyeddöntő:
Szász-Szato Nozomi (japán) 15-4
    elődöntő:
Szász-Lauren Rembi (francia) 10-6
Rosella Fiamingo (olasz)-Szun Ji-ven (kínai) 12-11
    a 3. helyért:
Szun-Rembi 15-13
    döntő:
Szász-Fiamingo 15-13
    A végeredmény, olimpiai bajnok:
    -------------------------------
   SZÁSZ EMESE (MAGYARORSZÁG)
2. Rossella Fiamingo (Olaszország)
3. Szun Ji-ven (Kína)

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány