Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nehezen mondanak le a nagyhatalmak az atombombáról

2016-08-06 15:50:00

Horváth Csaba, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum helyettes parancsnoka szerint nem könnyű az atomfegyverekől lemondani,  mert évtizedek alatt  fejleszettték ki azokat,  és a nagyhatalmi pozíció megőrzését is jelentheti a meglétük.

    A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat műsorában ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Egyesült Államok 71 évvel ezelőtt dobta le az első atomfegyvert a II. világháborúban Hirosimára.
    Horváth Csaba kifejtette: az atombombák alkalmazása nem csak az érintett országok berendezkedésére, de hadműveleti kérdésekre is hatással voltak, megváltoztatták a doktrínákat, és a gondolkodásmódot, mivel világossá vált: olyan pusztító erő keletkezett, ami a polgárokat is komolyan veszélyezteti.
    A hidegháború a szovjet atomfegyver megjelenésével teljesedett ki, majd 1953-ban a koreai háborúban majdnem bevetettek egyet, ami kirobbanthatta volna a harmadik világháborút, de végül - mint fogalmazott - "győzött a józan ész".
    A nagyhatalmak ugyan belátták, hogy sok pénzt költenek az atomfegyverekre, ami nem térül meg, és nem megoldás, mégsem mondanak le róla könnyen, mert szolgálhatja a nagyhatalmi pozíció megőrzését.