Tivadar napja van. | 2024.04.20

Nyolcéves maximumra gyorsult a lakóingatlanok drágulása Szlovákiában

2016-08-04 11:25:08

 

Nyolcéves maximumra gyorsult a lakóingatlanok drágulása a második negyedévében Szlovákiában; az árak átlagban 4,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

 

    A lakáscélú ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára Szlovákiában a második negyedév végén 1279 euró (megközelítőleg 397 ezer forint) volt. Az árak negyedéves összehasonlításban 3,3 százalékkal nőttek, ez 2,8 százalékponttal gyorsabb drágulás az előző negyedévinél.
    Az egyes régiókat vizsgálva a második negyedévben is a hagyományosan legmagasabb árakkal és legélénkebb ingatlanpiaci forgalommal jellemzett Pozsony megyében bizonyult a legmagasabbnak a lakáscélú ingatlanok átlagára, négyzetméterenként 1785 eurót (mintegy 555 ezer forint) tett ki. Ugyanebben a régióban volt a második leggyorsabb ütemű az ingatlanárak növekedése is, éves szinten 6,3 százalék, ami alig marad el Zsolna megyétől, ahol 7,6 százalékos volt a drágulás. 
    Az első fél év végén Szlovákiában, Nyitra megyében lehetett átlagban a legolcsóbban lakáscélú ingatlant vásárolni, a négyzetméterenkénti átlagár ott 581 euró (mintegy 180 ezer forint) volt, a drágulás üteme elmaradt az országos átlagtól, éves szinten 3 százalékot tett ki. Az ingatlanárak az ország nyolc megyéje közül egyedül Kassa megyében csökkentek éves szinten, 3,3 százalékkal.
    A pénzintézet elemzése szerint az adatok a szlovákiai ingatlanpiac feléledését jelzik. Megállapították: a dráguláshoz a vizsgált időszakban legnagyobb mértékben az járult hozzá, hogy már nemcsak a lakások, hanem a házak árai is nőttek, szemben az előző negyedévi csökkenéssel. Az elemzés szerint az áremelkedést ösztönözte a lakosság vásárlóerejének növekedése, illetve a hitelkamatok alacsony szintje is.