Gedeon napja van. | 2024.03.28

Antilopborjúk születtek a Nyíregyházi Állatparkban

2016-08-04 10:32:34

 

Fekete lóantilop (Hippotragus niger) és nyársas antilop (Oryx gazella) született a Nyíregyházi Állatparkban.

 

    A 2009 óta ott élő nyársas antilop tenyészpár rendkívül termékeny, 2013-ban már született egy utódjuk, idén pedig nyolc és fél hónapnyi vemhesség után ismét egészséges kicsinyük látott napvilágot. Ezzel az országban csak Nyíregyházán látható ritka fajból már négy egyed is megtekinthető az állatpark Tarzan ösvényén - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője csütörtökön az MTI-t.
    A fekete lóantilop utód 260 napnyi vemhesség után született, fajnevével ellentétben egyelőre nem fekete szőrű, hanem világosbarna bundájú, és négy-öt hónap elteltével kezd sötétbarna bundát növeszteni.
    A különböző fajú antilopborjak eleinte anyjuk mellett cseperedtek, majd elfoglalták végleges helyüket a több hektáros Afrika kifutóban, ahol a fekete kontinensre jellemző növényevők úgy élnek együtt, mint a természetben - ismertette a szakember.
    A fekete lóantilop az egyik legimpozánsabb megjelenésű antilopfaj, mindkét nem szarvat visel, mely erősen gyűrűzött és hátrahajló. A természetben Közép- és Dél-Afrika ligetes szavannáin és azok füves pusztákkal való határán kisebb csordákban élnek.
    A passzánnak is nevezett nyársas antilop Dél-Afrika kiterjedt füves pusztáinak lakója. Csordákban él és életét vándorlással tölti. Legszembetűnőbb sajátosságuk a fehér pofán látható fekete maszk, mely az utódnál is egyre kifejezettebbé válik.