Gedeon napja van. | 2024.03.28

Náci múltú cégek szállítják Izraelnek a gázmaszkokat

2016-08-04 06:07:52

 Az egykori náci Németországot hadianyaggal ellátó cégektől szerzi be Izrael évtizedek óta tudtán kívül  a gázmaszkokat - tárta fel szerdán gazdasági mellékletében a Jediót Ahronót című helyi újság.

    A védelmi minisztérium, a rendőrség, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat, az izraeli vasút, a büntetés-végrehajtás, és még a tűzoltóság is évtizedek óta két olyan német vállalattól szerzi be a gázmaszkokat, amelyekről a Jad Vasem Holokauszt Emlékintézet egyik kutatója kiderítette, hogy a náci Németország hadianyag-ellátójaként ők szállították a gázmaszkokat nemcsak a német katonáknak, hanem az auschwitzi gázkamrát működtető SS-őröknek is.
     A Jediót Ahronót értesülése szerint 1967, a hatnapos háború óta vásárolja Izrael a Lübeckben székelő Drager és a jelenleg amerikai MSA nevű, de régebben Auer néven futó, és részben ma is Berlinben működő cégektől ezt a terméket.
    A sokéves üzlet nyomán ezek a megbízható és kipróbált vállalkozások pályáztatás nélküli, állandó ellátói az izraeli biztonsági szerveknek. A nácikkal való kapcsolataikra egy olyan új történeti kutatás derített fényt, amely a gázkamrák náci felügyelői által használt gázmaszkok eredetét vizsgálta. 
    Egy történész kiderítette, hogy a Drager cég GM38 márkájú, rendkívül fejlett, sokszor mikrofonnal is ellátott gázmaszkját használták a németek, és a Ciklon B gáz ellen védő szűrőket az Auer gyár szállította hozzá. 
    A gázmaszk egykori használati utasításában többek közt ez is szerepel: "a Ciklon gáz használatakor csak az Auer gyár különleges, J betűs szűrőjét alkalmazza. Ha gázszivárgást észlel a maszkon, azonnal hagyja el az épületet, cserélje ki a filtert, miután ellenőrizte és beállította a maszk szélességét."
    Az 1991-es Öböl-menti háború, a vegyi fegyverekkel való fenyegetettség óta Izrael minden polgárát ellátta gázmaszkkal, ami hatalmas, milliós nagyságrendű üzlet volt. 
    Legutóbb 2013-ban került sor ennek a gáztámadás elleni védelmi eszköznek a megújítására, amikor felmerült a szíriai polgárháborúban az ott elraktározott vegyi fegyverek esetleges bevetése, és Izrael lakói hosszú sorokban álltak maszkjaikért az átadó állomásokon, a postahivataloknál.
    2014 januárjában Jeruzsálem bejelentette, hogy megszüntetik a gázmaszkok osztását, mert drasztikusan lecsökkent egy támadás  esélye, ráadásul kétségbe vonható hasznosságuk ideggázok esetén, és nagyon drágák, darabonként 380 sékelbe, mintegy 27 ezer forintba kerülnek.  
    A Jediót Ahronóthoz érkezett válaszok alapján a tűzoltók és a mentők szerint a világon fellelhető egyik legjobb minőségű, életmentő eszközről van szó, de a tűzoltók nem javasolják a biztonságiaknak megvásárlását. 
    A védelmi minisztérium közölte a lappal, hogy mindeddig ismeretlen volt előttük a két német vállalkozás háborús múltja.