Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két új mentési pont létesült a Tisza-tó térségében

2016-08-03 06:09:52

 

Két új mentési pont létesült a közelmúltban a Tisza-tó térségében, a kiskörei és az abádszalóki állomáshelynek köszönhetően tovább nőtt a térségben élők és a látogatók biztonsága - közölte Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-igazgatója az MTI-vel.

 

    Győrfi Pál kiemelte: a mentőszolgálat fontos célja, hogy a sürgős esetekben gyorsítsa a helyszínre érkezést. Ennek egyik módja a mentőállomás-hálózat sűrítése, vagyis a mentőegységek közelebb helyezése a várható esethelyszínekhez. A mentési pont olyan állomáshely, ahová valamelyik mentőállomás mentőegysége a reggeli váltás után egy bizonyos időszakra - rendszerint az esti váltásig - kitelepül -, így szükség esetén közelebbről indulhat és gyorsabban érkezhet a beteghez - tette hozzá.
    Tájékoztatása szerint ilyen "kihelyezett állomás" létesülhetett eddig Solton, Vecsésen, Révfülöpön, Lébényben, Dédestapolcsányban, valamint Kiskörén és Abádszalókon.
    A kiskörei mentési pontra az OMSZ a hevesi állomásról egy nappali 12 órás mentőegységet vezényel ki, a közvetlen ellátási körzetbe Tiszanána és Kömlő település tartozik.
    Abádszalók a kunhegyesi mentőállomás tágabb ellátási körzetének része. Vonzáskörzetében három olyan település van - Tiszabura, Pusztataskony, Tiszaderzs -, amelynek a megközelítése jelentősen gyorsabb lesz. Az OMSZ a mentési pontra a kunhegyesi mentőállomásról a mindennapi 12 órás mentőgépkocsit vezényli ki.
    Győrfi Pál kiemelte: a Tisza-tó mentőellátását elsősorban a tiszafüredi, a kunhegyesi és a poroszlói mentőállomás mentőegységei végzik.
    Tiszafüreden egy 24 órás esetkocsi és egy korszerű, "sárga" 24 órás mentőkocsi áll szolgálatban. A mentőállomás öt kisebb, közeli település összesen 23 ezer lakosának ellátásában is részt vesz. A teljes ellátási körzetet tekintve havonta átlagosan mintegy kétszáz feladatuk van.
    A kunhegyesi mentőállomáson egy 24 órás kiemelt mentőkocsi, egy mindennapi 12 órás korszerű "sárga" és egy hétköznap futó 12 órás mentőgépkocsi teljesít szolgálatot. Kunhegyesen kívül öt kisebb település összesen 23 700 lakosát látják el, a feladataik száma havonta átlagosan kétszázhatvan. 
    Győrfi Pál tájékoztatása szerint a tiszafüredi és a kunhegyesi mentőállomás kihasználtsági mutatói nem térnek el a megye többi mentőállomásának átlagától, így megfelelőnek mondhatók.
    A poroszlói mentőállomáson egy 24 órás korszerű "sárga" mentőgépkocsi üzemel. Ellátási körzetébe közvetlenül Poroszló, Sarud, Újlőrincfalva, Mezőtárkány és Besenyőtelek tartozik.
    Győrfi Pál arról is beszámolt, hogy a Tisza-tó látogatottsága, így a mentőellátás igénybevétele még nyáron is jelentősen időjárásfüggő. Szezonálisan, emelkedő feladatszám esetén a szolgálati idő átrendezésével követik a fokozottabb igénybevételt. Erős szezon esetén Kunhegyesen pluszkocsit állítanak szolgálatba.