Emma napja van. | 2024.04.19

Gyorsult az infláció az OECD-országokban júniusban 

2016-08-02 17:57:00

Gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban júniusban. 

     Az OECD 35 tagországában 0,9 százalékos volt az éves infláció, míg az előző három hónap mindegyikében 0,8 százalékot mértek, azaz továbbra is jócskán elmarad attól a 2 százaléktól, amelyet a legtöbb jegybank szükségesnek tart az egészséges gazdasági növekedéshez - derült ki az OECD honlapján kedden közzétett adatokból.
    Az OECD-országokban 7,1 százalékkal csökkentek az energiaárak júniusban, míg az előző hónapban 8 százalékos volt a visszaesés. 
    Az élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció 1,8 százalékra rúgott júniusban, csakúgy mint májusban. 
    A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, az éves infláció 2,3 százalékon stagnált az év hatodik hónapjában.
    A világ hét legfejlettebb országából álló G7-csoportban júniusban már az ötödik egymást követő hónapban állt 0,6 százalékon az éves infláció, míg az euróövezetben a májusi 0,1 százalékos csökkenés után júniusban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.
    Az OECD adatai szerint Magyarországon éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júniusban a májusi 0,2 százalékos visszaesés után.