Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Nemzetközi megemlékezést tartottak a volt auschwitzi náci német haláltábor területén 

2016-08-02 17:32:00

Nemzetközi megemlékezést tartottak kedden a volt auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban felállított roma holokauszt emlékműnél, a rendezvényen több európai országból mintegy félezer ember vett részt, több mint ötven Magyarországról érkezett.

    Lengyelországban kedden és szerdán tartják a roma holokauszt idei nemzetközi emléknapjához fűződő megemlékezéseket, a mindenekelőtt az ausztriai romák megsemmisítéséhez fűződő rendezvények tiszteletbeli védnökségét a lengyel és az osztrák államfői hivatal vállalta.
    Kedd este a közép-lengyelországi Lódz városában arról a több mint 5 ezer burgenlandi és stájerországi romáról és szintiről is megemlékeznek, akiket 1941-ben a lódzi Litzmnannstadt gettó peremén létesített úgynevezett cigánytáborba deportáltak, az ottani túlélőket - mintegy 4300 embert - pedig Lengyelországnak a harmadik birodalom által bekebelezett részében, a mai Chelmno nad Nerem nevű községben - mindenekelőtt a zsidók megsemmisítésére létesített - Kulmhof náci német haláltáborban meggyilkolták.
    A megemlékezések keretében szerdán Chelmnóban emlékművet avatnak az ott meggyilkolt romáknak és szintiknek.
    Herfort Marietta, az auschwitz-birkenaui megemlékezés szervezésében részt vállaló Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi koordinátora az MTI-nek elmondta: a rendezvényen a Phiren Amenca képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a fiatal generációnak - lévén az utolsó, amelynek még élő kapcsolata van a túlélőkkel - emlékeztetnie kell a vészkorszak borzalmaira, és emlékét tovább kell adnia az utókornak. 
    A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Lengyelországba 17 országból érkeztek fiatalok, akik számára e héten Krakkóban tematikus workshopokat, előadásokat tartanak neves emberi jogi aktivisták, történészek, valamint az Európai Bizottság szakemberei, Magyarországról a rendezvénysorozaton részt vesz két munkatárs az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviseletében - mondta Herfort. 
    A megemlékezésen a Romano Glaszo - Emberi Hang Művészeti Csoport tagjai cigány és zsidó dalokat - köztük a Yerushalaim Shel Zahav (Arany Jeruzsálem) címűt - énekeltek el. A Romano Glaszo szerdán a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban is fellép, bemutatva A halálra táncoltatott lány című táncballadát. A krakkói előadásra a lengyelországi magyar kulturális évad programjának keretében - a Balassi Intézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával - kerül sor.
    A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg. Az Európai Parlament 2015. április 15-én elfogadott határozatában a  romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése és a roma holokauszt emléknapjának elismerése mellett foglalt állást.