Gedeon napja van. | 2024.03.28

Már lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra

2016-08-02 10:13:00

Az ország külképviseletein voksolhatnak azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az október 2-i országos népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon, ehhez azonban szeptember 24-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Eddig 183-an tették ezt meg. 

    A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, nekik nem kell regisztrálniuk, de azoknak, akik a szavazás napján előreláthatólag külföldön tartózkodnak és ott kívánnak élni választójogukkal, a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. 
    A választópolgárok 76 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat a népszavazáson. A kérelmeket már be lehet nyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, awww.valasztas.hu honlapon. 
    Kedd reggelig 183 választópolgárt vettek fel a külképviseleti névjegyzékbe. A legtöbben, 42-en Londonban szeretnének szavazni, 8-8 jelentkező van Dublinban és Bernben, 7-7 New Yorkban, Brüsszelben, Stuttgartban, Csíkszeredán és Stockholmban, a többi külképviseletre ennél kevesebben jelentkeztek. A kedd reggeli adatok szerint 52 külképviseleten már biztosan van szavazni szándékozó választópolgár. 
    A külképviseleti névjegyzékbe vétel szeptember 24-i határideje jogvesztő, vagyis azután már senkit nem lehet abba felvenni. Amikor valakit felvesznek, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár ebben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is. 
    A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, akkor ugyancsak szeptember 24-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét. 
    A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nemcsak a lakócímére kér értesítést a külképviseleti névjegyzékbe vételéről. 
    A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. 
    A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.