Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Tizenhárom szíriai migránst tartóztatott fel a szlovén rendőrség

2016-08-01 19:51:00

 Tizenhárom szíriait tartóztatott fel a rendőrség Szlovénia délkeleti részén, az osilnicai járásban hétfő reggel - közölte a belügyminisztérium.

    Osilnica egy kis járás, a horvát határhoz közel, Fiumétől 100 kilométerre északra. A közelben található az Osilnica-Zamost kishatárátkelő, ahova a szlovén hatóságok - a tavalyi kezelhetetlen bevándorlási hullám ideje alatt - kerítést is telepítettek. A kerítés építéséről Miro Cerar baloldali kormánya 2015. november 9-én hozott döntést, amikor a Szlovéniába érkező migránsok száma még meghaladta a napi hatezret. Ezt követően Szlovénia három hét alatt majdnem száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán, ötven helyszínen, húsz járásban. 
    A rendőrség közleménye szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonal márciusi lezárása óta a hatóságok ugyan fogtak el határsértőket Szlovénia területén, de számuk nem volt aggasztóan nagy. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat a Közel-Keletről érkező bevándorlókat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Szlovéniában október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak töredéke kért menedékjogot az országban.